Kako ostati pribran u obiteljskim svađama

Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada se naizgled nevažna sitnica pretvori u razlog za obiteljsku svađu. Ako vas takve situacije iscrpljuju i ne znate se postaviti, priznata američka terapeutkinja Harriet Lerner savjetuje kako reagirati...

Sitnica kao okidač

Svaka je obitelj vrlo osjetljiv sustav s vlastitim neriješenim problemima i temama koje je najbolje izbjegavati. Što je veća razina nervoze među njenim članovima, to postoji manje razumijevanja za različitosti. Poznajem jednu obitelj čiji su članovi prestali razgovarati zato što je jedan od njih prodavao kozmetičke proizvode priznatog proizvođača, a ostali su ih odbijali koristiti.

Svi plivamo u bazenu punom nervoze – zbog posla, zdravlja, budućnosti – a čak i skladne obitelji osjećaju pritisak. Stanje kroničnog stresa otežava nam da budemo suosjećajni i rješavamo probleme. Ljudi prozivaju jedni druge ili se udaljavaju. Drugu osobu promatramo kroz vlastiti pogled na svijet i primjećujemo samo mane, umjesto da prihvaćamo tu osobu kao cijelo, kompleksno biće.

Istinit klišej

Obitelji su već sada sklone međusobno se etiketirati. Primjerice, Ana misli samo na sebe, Ema uopće ne misli i samo joj je stalo do toga kako će i gdje trošiti novac. Kako napetost raste, postajemo sve skloniji članovima svoje obitelji pridavati uloge koje im ne pripadaju. Umjesto da razmišljamo kako riješiti određeni problem, imamo ispade bijesa i samo pogoršavamo situaciju.

Kako bismo izašli iz ovog začaranog kruga, moramo poraditi na reakcijama. Jedina osoba koju možemo promijeniti smo mi sami. To je klišej, ali je poput većine klišeja, istinit. Usredotočite se na svoju ulogu i promijenite pristup. Smirenost je zarazna, baš kao i bijes.

Pokušajte se emocionalno odmaknuti od situacije i promotriti tuđe, ali i vlastito ponašanje. Što vas natjera da planete? Što će se dogoditi reagirate li drukčije? Kada vam dobronamjerna tetka počne dijeliti savjete o životu, umjesto da se naljutite, pokušajte vratiti humorom. Ona se neće promijeniti, ali to nije ni važno. Poanta je u tome da u odnosima pokušate biti najbolja verzija sebe, čak i onda kada drugi to ne zaslužuju. Težite tome da postanete takva osoba.

Izvor: Oprah.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci