Kako odabrati pravog terapeuta i pravu metodu za sebe?

Iako živimo u zahtjevnom vremenu koje pred nas stavlja brojne izazove, dostupne su nam mnoge mogućnosti rada na sebi i široko područje znanja te imamo mogućnost odabrati ono što odgovara našim potrebama. Otkrivamo vam razlike i prednosti psihoterapije i life coachinga

Sve ih je više...

Briga o mentalnom zdravlju, kao i osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja, prijeko su potrebni za kvalitetan život. Iako se ta briga prije svega smatra odgovornošću nas samih, a tek potom odgovornošću društva, u određenim životnim situacijama ili razdobljima potrebna nam je pomoć koju nam mogu pružiti psihoterapija i life coaching, različiti pristupi postizanja željenog, optimalnog stanja uz nadzor stručnjaka.

„Broj centara i pojedinaca koji se bave tim, ali i drugim pristupima rada na sebi sve više raste zbog velikog interesa“, kaže psihoterapeutkinja Marija Asanović te upozorava na to da kad postoji hiperprodukcija bilo čega, pa tako i tih zanimanja, mogućnost opadanja kvalitete rada i ponude je velika. Upravo iz tih razloga moramo se potruditi dobro informirati i vrlo odgovorno birati stručnjake s kojima ćemo raditi.

Što može napraviti štetu, što ne može?

„Za razliku od psihoterapije, kad nestručni terapeut može naškoditi klijentu, u life coachingu to ne bi trebalo biti slučaj“, smatra dr. Vladimir Mišić, diplomirani psiholog, psihoterapeut, psihološki savjetnik i life coach, osnivač portala Vaš psiholog, psihološkog savjetovališta Ekvilibrijum u Beogradu i jedan od prvih stručnjaka koji je pokrenuo prakticiranje psihoterapije i savjetovanja putem Skypea.

Loše vođen life coaching neće klijentu naškoditi u nekom dubljem psihološkom smislu, ali svakako mu neće pomoći u ostvarenju ciljeva i onoga što želi. „Ako je life coach osoba koja ne zna raditi, prije ili poslije klijenti će prestati dolaziti k njemu jer neće biti zadovoljni. U svakoj profesiji postoje majstori svog zanata, osrednji i oni koji su vrlo loši. Uzmite za primjer frizere – postoji vrlo malo vrhunskih frizera, a puno je onih koji su jako loši. Jednako je i u coachingu i psihoterapiji“, objašnjava dr. Mišić.

Granice između 'life coachinga' i psihoterapije

Iako po definiciji life coaching ne spada u psihoterapiju i ne smije zadirati u to područje, prema mišljenju psihoterapeutkinje Asanović, rad s klijentom na osjetljivim temama vjerojatno može pokrenuti neke psihološke procese, ali to nije lako postići. „Svi mi imamo mehanizme obrane, naučene nesvjesne načine reagiranja kojima se štitimo i vjerujem da su oni glavna prepreka u radu life coacha. Mi terapeuti katkada s klijentima radimo mjesecima, čak i godinama, upoznajući njihove mehanizme obrane, načine na koje ih koriste, kako i zašto su ih kreirali, da bi se mogli od njih odmaknuti i ponovo dobiti moć izbora“, ističe Marija Asanović.

Smatra da life coaching ne može riješiti psihičke probleme i traume. Usto, savjetuje nam kako prepoznati kad rad s trenerom životnih vještina krene u pogrešnom smjeru: „Uvijek moramo pratiti sebe i pitati se kako smo u nekom odnosu s drugom osobom. Nije to lako prepoznati. Razna nesvjesna uvjerenja mogu nas ometati u tom procesu, ali uglavnom možemo osjetiti odgovara li nam nešto ili ne, želimo li ili ne želimo ono što se događa.“

Da psihoterapija ne bi trebala imati nikakve veze s life coachingom, jer je riječ o dvije potpuno odvojene, različite stvari, smatra i dr. Vladimir Mišić. „Nažalost, to mnogi ne razumiju. Psihoterapija se bavi psihičkim poremećajima, simptomima, ona pomaže ljudima ukloniti ili reducirati svoju psihičku patnju, prihvatiti sebe, osloboditi se simptoma, uspostaviti funkcionalno ponašanje i slično. S druge strane, cilj coachinga je pomoći psihički relativno stabilnim osobama da ostvare svoje životne ciljeve – vezane uz različite aspekte života kao što su ljubav, novac, karijera, kreativnost, zdravlje, izgled…

Samopouzdanje

Pomažu im u jasnom i realističnom definiranju tih ciljeva, uklanjanju unutarnjih i vanjskih blokada koje stoje na putu njihova ostvarenja, u izradi akcijskog plana i njegovoj provedbi, te da budu fleksibilni na tom putu i sl.“, kaže dr. Mišić, koji u radu s klijentima često primjenjuje psihoterapiju i coaching, ali nikad istodobno. Kad nekom pomogne da se psihički stabilizira i smanji njegovu psihičku patnju – što spada u područje psihoterapije – otvara se prostor u čijem se okviru može raditi na životnim ciljevima osobe koji mogu povećati njezino samopouzdanje, a to spada u područje coachinga.

„Postoji razlog zašto bi i psihoterapeuti trebali znati tehnike life coachinga. Razlog je to što neki klijenti imaju poremećaj ličnosti, a u tom području psihoterapija može pomoći samo ograničeno, a coaching može uvelike pomoći tim osobama da žive funkcionalno i pomaknu se s mrtve točke tako što će naučiti postavljati i ostvarivati svoje životne ciljeve. No koristi možete imati samo od dobrog coacha“, upozorava dr. Mišić. On smatra kako nije lako pronaći dobrog životnog trenera, a samo ako je dobar i iskusan, može nas usmjeriti i pomoći nam u rješavanju ljubavnih, poslovnih ili drugih važnih životnih dilema.

Najbolji parametar funkcionira li nešto ste vi

Razliku između psihoterapije i coachinga te kako odabrati ono što nam je potrebno na sličan način tumači i psihoterapeutkinja Asanović. Ističe da nam psihoterapija pomaže istražiti uzroke simptoma i sanirati ih ondje gdje su nastali ili naučiti nas kako se nositi s njima. „Life coaching ostaje na površnijoj razini, njegove su tehnike pragmatičnije i usmjerene više na sadašnjost i budućnost. Imajte na umu da se promjene ne događaju preko noći.

Ako smo značajan dio života proveli kreirajući jedan način življenja i pogleda na svijet, ne možemo za mjesec dana to izbrisati, zaboraviti i postati netko drugi. To ne samo što nije moguće nego je i invazivno u odnosu na onaj dio nas koji je taj mehanizam stvorio – iz uvijek opravdanog razloga – i živio najbolje kako je znao i umio do tog trenutka.

Najbolji parametar funkcionira li neki način rada jesam ja i to kako se osjećam – u danom trenutku i poslije, kad prođe neko vrijeme. Ne možete pogriješiti, najgore što vam se može dogoditi jest da ne dobijete ono po što ste došli. To, naravno, vrijedi za osobe bez težih mentalnih problema. Oni koji ih imaju, bit će upućeni psihijatru“, objašnjava Marija Asanović.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci