Kako odabrati darove koji će primatelju najviše značiti

Tri jednostavna savjeta za darivanje temelje se na znanstvenim spoznajama vezanim uz proučavanje sreće

Iako svi volimo darivati drage osobe i uživamo kad vidimo da ih je dar razveselio, odabir "pravog" dara katkad je težak, pa i stresan, pogotovo u doba blagdana kad smo bombardirani golemom ponudom. Kako odabrati dar koji će primatelju doista značiti te mu pokazati našu ljubav i poštovanje, savjetuje Shawn Achor, "stručnjak za sreću" i istraživač obrazovan na Harvardu. Njegova tri jednostavna savjeta za darivanje temelje se na znanstvenim spoznajama vezanim uz proučavanje sreće. 

Dar sreće – budući da je znanstveno najveći prediktor sreće društvena potpora – širina, dubina i značenje vaših veza – darujte doživljaje i aktivnosti, a ne stvar jer takvi darovi omogućuju kvalitetno provođenje vremena s drugim ljudima i jačanje društvenih veza.

Trajni užici – kod izbora dara bitno je razlikovati trenutačni užitak i dugoročno pozitivno sjećanje što se temelji na sposobnosti da se mentalno vratimo u osjećaj ili događaj. Zato pri nabavljanju dara razmislite o onome koji će primatelju na dulji rok nositi koristi – nastaviti ga vraćati u sretne trenutke.

Izbjegavanje zamke "deficita" – tu je jednostavno riječ o tome da ne kupujete dar koji si ne možete priuštiti. Umjesto da se usredotočite na ono što nemate, njegujte pozitivno gledište kojemu je u fokusu to da imate nekoga do koga vam je toliko stalo da mu želite dati dar. Pritom se nije naodmet podsjetiti i činjenice da vjerojatno imate više nego većina ljudi na našem planetu.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci