Kako loša iskustva utječu na donošenje odluka

Bojimo li se odlučiti, trebamo osvijestiti da u nama postoji jedno ili više bolnih iskustava koja su ostavila dubok trag. Zato se bojimo posljedica, tj. bojimo se ponovo iskusiti iste bolne osjećaje. Takav je slučaj bio s uspješnom ekonomisticom koja je dolazila na savjetovanje Sensinoj suradnici dr. Nadi Kaiser. Ovo je njena priča

Naprestano preispitivanje

U kompaniji u kojoj je radila bila je odgovorna za marketinške poslove i kreiranje reklama. Njen tim dizajnera obično bi joj napravio nekoliko prijedloga među kojima je ona morala izabrati. Taj je proces u njoj neprestano izazivao muku, danima ne bi mogla spavati i neprestano bi vagala. Kad bi odlučila, opet bi se nanovo preispitivala je li to bila prava odluka.

To se ponavljalo i u drugim područjima života. Nije se mogla odlučiti za studij pa se i danas pita je li odabrala pravi, nije se mogla odlučiti za partnera pa ga i nema, nije se mogla odlučiti treba li imati djecu, a kako godine prolaze, pritisak da se odluči za majčinstvo raste. Zbog toga je i došla na savjetovanje. Zajedničkim radom došli smo do korijena ovakvog njezinog obrasca koji je duboko potisnula.

Začahureni obrazac

U 14. godini imala je problema u školi pa su se njezini roditelji, iz ljubavi prema svojoj jedinici, preselili u drugi grad kako bi pohađala školu u kojoj će se bolje osjećati. Pri tome su napustili mnogo toga što im je bilo važno, rodbinu i prijatelje, svoj dom i sigurnost koju su imali u toj sredini.

Na pitanja kako joj je bilo u školi i je li bila sretna, odgovorila je da joj je bilo još gore, osjećala je stid, golemu odgovornost za žrtvovanje svojih roditelja i zbog činjenice da je „zakazala“ i to si ne može oprostiti. Kad je to otkrila, njezina je rana mogla početi zacjeljivati, a njezin obrazac izbjegavanja odgovornosti zato da ne bi povrijedila druge mogao se početi mijenjati.

Kad takva iskustva postoje začahurena u nama, ona „čekaju“ na povoljan trenutak da se mogu „objaviti“ – trenutak kvalitetom sličan onome u kojem su nastala. Ukazuju nam se u obliku simptoma poput straha, nelagode ili neodlučnosti. Slušajte ovakve poruke tijela jer vam one žele priopćiti nešto važno o vama. Pokušajte otkriti što iza njih stoji – to vam omogućava daljnji razvoj.

Donesite ispravnu odluku: 7 metoda koje olakšavaju odlučivanje

dr. Nada Kaiser, psihoterapeutkinja i trenerica NLP-a

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci