Kako "istrenirati" um da ne preuveličava stvari?

Stoički do sreće...

Umni trik

Mnogo svakodnevnih teškoća zapravo je rezultat činjenice da smo skloni preuveličati stvari, kaže Massimo Pigliucci, profesor filozofije na City Collegeu of New York. Mislimo da su malene neprilike ili neugodnosti velike prepreke – i, naravno, razmišljajući tako, učinimo ih velikim preprekama. Tu može pomoći stoički pristup, koji se može smatrati i umnim trikom, mijenjanjem svoje perspektive, načina na koji gledamo stvari, objašnjava Pigliucci.

Kad se govori o umnim trikovima, može se činiti kako je posrijedi nešto neozbiljno, no način na koji percipiramo realnost jest umni trik. Cijelo vrijeme prosuđujemo što nam se događa. Primjerice, stoički je pristup: "Gle, vlak će kasniti pet minuta." Prosudba da je to katastrofa, nešto doista strašno, samo je nešto što vi činite. To nema ništa sa svijetom onakvim kakav jest, to je vaša percepcija.

Ako očajavamo, uzalud trošimo puno energije

Zato Pigliucci savjetuje da pokušamo svaku situaciju podijeliti na dvije komponente: "što mogu učiniti" i "što je izvan moje kontrole te se stoga uistinu ne trebam zabrinjavati zbog toga". Određene stvari nisu pod našom kontrolom, stoga je jedini izbor koji imamo podnijeti ih ili očajavati zbog njih.

Ako očajavamo, uzalud trošimo mnogo svoje energije i zapravo pogoršavamo situaciju. Zamisao je da svoj spektar emocija udaljimo od destruktivnih kao što su bijes, strah i mržnja, a približimo kultiviranju pozitivnih poput ljubavi, radosti i osjećaja pravednosti. Razmišljanje o tim stvarima unaprijed priprema naš um da se s njima nosi najbolje što može.

Izvor: bbc.com

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci