Kako iskoristiti strah u vlastitu korist

Svi se boje nečega, ali sami odlučujemo hoćemo li mi voditi glavnu riječ u svom životu ili naš strah. Da ne bismo ostali zarobljeni u svojim strahovima, life coach Mirjana Petković predlaže moćne alate kojima ih možemo oslabiti kako nas ne bi kočili u vođenju života kakvog želimo i zaslužujemo

Strahovi mogu djelovati pozitivno

Emocije su vrlo snažna očitovanja energije, bilo one pozitivne ili negativne, pa tako i strahovi imaju velik utjecaj u našim životima. Strahovi mogu biti ograničavajuća i negativna emocija, no u nekim okolnostima i situacijama mogu djelovati pozitivno i biti ohrabrujući za izazove koji nam dolaze.

Da bi strahove pretvorili u pozitivne emocije i spriječili ih da vas progutaju, morate biti odlučni i snažni i zapitati se: "Želim li živjeti vođen/a strahovima ili zaslužujem postići i mogu više?"

Njegovanje pozitivnih osjećaja kao što su suosjećanje, optimizam, srčanost, prihvaćanje, opraštanje i ljubav glavni su borci protiv negativnih osjećaja straha, krivnje, ljutnje, ogorčenosti i zamjeranja. Energija koja stvara pozitivne ili negativne emocije, odnosno vibracije, je upravo ona koja je proizašla iz naših misli koje smo popratili osjećajima i tako privukli ljude i situacije koje smo sami kreirali.

Kako prepoznati da imate strah od uspjeha?

Sami odlučujete tko vodi glavnu riječ

Strah je jedan od najvećih kradljivaca pozitivne energije. Traži vaše slabe točke i tako upravlja s vama i vašim mislima i osjećajima. Mnogi ljudi ostaju cijeli život zarobljeni u svojim strahovima, dopuštaju da im budu svjesne prepreke na putu rješavanja problema, koče ih u odnosima s drugim ljudima ili u donošenju odluka i koriste ih kao isprike za nešto što mogu, a ne žele učiniti.

Svi se boje nečega. I vi. I ja. Ne postoji čovjek na ovome svijetu koji nije osjetio strah ili pobjegao pred njim. Najvažnije je osvijestiti strah, a nakon toga suočiti se sa sputavajućim neprijateljem i ostati svjesni i pribrani pri tome. Ako znate s čime se suočavate, sami odlučujete tko će imati glavnu riječ. Hoćete li to biti vi ili vaš strah?

Uklonite strah od nesigurnosti u vlastitom domu metodom tapkanja

Metode za oslobođenje od straha

Da biste odagnali strah, zamislite ga u nekoj veseloj situaciji, onoj koja vas zabavlja i veseli. Bilo da se radi o osobi, predmetu ili nekom sasvim imaginarnom i samoizazvanom strahu. Kada ga zamislite u toj situaciji, slobodno mu pridajte razne epitete i maštovite nazive i boje, osjetit ćete kako oslabljuje i kako mu pridajete sve manje pažnje. S vremenom, igrajući se sa svojim strahovima oni će postati sve manje moćni i njihov utjecaj na vas više neće imati važnost, moći ćete ga otjerati s nekoliko pozitivnih misli poput: Nećeš me savladati; Jači/jača sam od tebe; Nemaš ulogu u ovoj situaciji.

Ne dozvolite strahovima da vam kradu pozitivnu energiju, da budu vaše isprike za nešto što ne želite ili nećete. Suočite se, koliko god ponekad bilo teško, pogledajte strahu u oči i otvoreno mu priznajte da više ne stanuje u vašem životu i da ste ga zamijenili s nečim puno ljepšim na što ste ponosni.

Možete koristiti i ovu divnu afirmaciju: 'S ljubavlju kročim kroz život, oslobođen/a svih strahova jer znam da me život voli i podržava u svakom trenutku mog postojanja'.

Mirjana Petković, life and mindfulness coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci