Kako biti odlučan (ali ne i tvrdoglav)?

Sposobnost da donosimo odluke daje nam osjećaj da upravljamo svojim životom; ne dopuštamo i ne želimo da to netko drugi čini umjesto nas. Donositi odluke nije lako jer ne možemo uvijek birati samo ono što nam odgovara. Kompromisi su neizbježni. Odlučivanje nije lako ni zato što naše odluke sa sobom donose učinke i posljedice koje moramo odgovorno prihvatiti...

Lako je prihvatiti zasluge, ali nitko nije nepogrešiv, pa ponekad treba prihvatiti pogreške i sve neugodne osjećaje koji se u tim trenucima pojavljuju, poput krivnje, srama i ljutnje. Iz pogrešaka i propusta uvijek možemo nešto naučiti, no potrebna nam je odlučnost kako se ne bismo obeshrabrili ili odustali od svojih ciljeva.

Odlučnost je tiha unutarnja snaga koja nam omogućava da ne ustuknemo pred preprekama, uzdignemo se iz svakog poraza, ustrajno slijedimo svoje ciljeve. Ponekad je brkaju s tvrdoglavošću. Tvrdoglavost može u sebi imati crtu sebičnosti: ustrajati na onom što je meni važno, bez obzira na to kakav će učinak imati na druge. Odlučnost, nasuprot tome, počiva na zdravim temeljima samosvijesti, osjećaja vlastite vrijednosti i moralnosti.

Odlučnost se u meni rađa kad znam tko sam i što su moji glavni životni ciljevi. Učvršćuje se kad znam što mi je vrijedno i koliko vrijedim, bez obzira na društvene standarde. Uz osjećaj da su moji ciljevi dobri za mene i ne štete drugima, s lakoćom ću postupati ispravno, donositi pravedne odluke. Srž odlučnosti je snaga srca koje vjeruje u svoje snove, ostaje vjerno tim snovima i pronalazi pravi način da ih ostvaruje.

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci