Kad ostanemo same sa sobom, tko smo tada?

Tko sam kao žena onda kada nisam ničija? Što za mene znači biti svoja? Odgovor na ova pitanja naša kolumnistkinja Elena Srzentić Frleta pronašla je u ulozi osobne i profesionalne samorealizacije

Stupovi ženske sigurnosti

Ideja o stupovima ženske sigurnosti nastala je na osnovi životnih priča mojih klijentica, ali i mog osobnog iskustva o tome koliko nas često društvo definira kroz prizmu uloga koje nosimo kao žene, majke, kćeri. Je li to profesija kojom se poslovno realiziramo i gradimo karijeru ili je to misija koju realiziramo svojim radom, osobna samorealizacija žene izuzetno je važna kao osnova za njenu samoidentifikaciju i vrednovanje sebe.

Kad skinemo društvene maske i ne igramo uloge, kad ostanemo same sa sobom, tko smo tada? Za što smo sposobne? Iza čega stojimo?

Naše znanje, sposobnosti, naša fleksibilnost, motiviranost, talenti, integritet i vrijednosti – sve ono što nas čini jedinstvenima – to je snaga ličnosti koja se ne mijenja ovisno o okolnostima. Kad znamo da vrijedimo i koliko vrijedimo.

Ovo se posebno dobro vidi u sadašnjem vremenu kad se životne okolnosti svih nas tako nepredvidljivo mijenjaju, dok se suočavamo s nestabilnošću izvanjskoga svijeta, kad ne postoje nikakve garancije i jedino na koga zaista možemo i trebamo računati smo mi.

Sada smo više no ikad prinuđeni suočiti se sa sobom

Ovaj tekst pišem u vrijeme kad smo prinuđeni suočiti se sa sobom, svojim strahovima, stanjem opće panike i sve češćim naletima anksioznosti. Fokus na osobnu samorealizaciju ovih me dana iskreno podržava i skreće mi pažnju sa svega negativnog. Jasno mi je da mnogo toga neće biti kao prije, ali drži me želja da nastavim ondje gdje sam stala i idem dalje, bogatija za još jedno životno iskustvo.

Zato organiziram svoj dan tako da mogu čitati, pisati i svaki dan voditi dnevnik. Tako dobivam mogućnost osvijestiti sve dobro što mi se u tom danu događa i treniram svoj mozak da traži i prepoznaje pozitivne strane u svemu.

Sve će se kad-tad vratiti na svoje, ali kad se to dogodi i kad ostanemo same sa sobom, bitno je da znamo tko smo, što želimo i što nam je činiti dalje.

Životna snaga i motivacija rijetko dolaze izvana, treba razvijati samoodrživu unutarnju motivaciju koja će biti pokretačka snaga u teškim životnim trenucima koje svaka od nas prolazi. Iskreno vjerujem da svaka od nas u sebi nosi svoju jedinstvenu priču koja treba biti ispričana jer nikad ne znamo kome upravo to naše iskustvo može promijeniti život.

Predlažem dvije tehnike koje će vam biti korisne na putu vaše osobne samospoznaje i samoaktualizacije:

1. Tehnike SAMOREALIZACIJE: 'Rastegnite' svijest

Ova je tehnika jednostavna, ali ne i laka, jer zahtijeva iskrenost i strpljenje u procesu upoznavanja sa sobom. Uspjeh nije nešto što se samo događa, on se planira i kreira.

Ovo je pitanje na koje trebate iskreno odgovoriti: 'Što ja zaista želim?'

Napišite 100 odgovora na to pitanje!

Vidjet ćete da prvih 20 odgovora možete dati odmah i oni će najvjerojatnije biti racionalni i socijalno prihvatljivi. Najčešće su to: veća plaća, veći stan, kuća, bolji automobil, idealni partner, putovanja…

Ali tek kad napišete sve što mislite da vam je potrebno, uslijedit će najinteresantniji dio kad ćete početi pisati želje iz srca. One mogu biti blesave i na prvi pogled nebitne, ali napišite ih sve. Upoznajte sebe. To može potrajati i dajte sebi vremena.

Kad budete imali cijeli popis, te želje podijelite na kratkoročne – one koje možete ostvariti u narednih godinu dana – te one dugoročne – koje će vam služiti kao inspiracija za dalje.

Pregledajte što od onoga što ste napisali možete planirati i ostvariti u sljedećih 3 – 5 godina. U coachingu vjerujemo da je pet godina maksimalni period, dovoljan za bilo koju promjenu u životu. Od završavanja fakulteta, stjecanja novog obrazovanja do preseljenja u drugu zemlju, udaje, promjene posla – gotovo sve što čovjek može zamisliti u tom se periodu može i ostvariti.

Imate li želju koju više od pet godina niste ostvarili, to znači da vam ona nije bitna ili nije vaša. Stoga je izbacite s popisa i posvetite se onome što vam je zaista važno.

Ako budete svjesno radili ovu vježbu, kreirat ćete fokus i uvidjeti mogućnosti te ćete uskoro brisati jednu po jednu želju sa svog popisa.

žena

2. Diltsova piramida

Ovo je tehnika koju također možemo koristiti u situacijama kad smo nezadovoljni aktualnim stanjem i u potrazi smo za osobnom samorealizacijom.

Nacrtajte piramidu i podijelite je na šest dijelova. Svaki nivo daje vam odgovore na pitanja ključna za razvoj navika i osobina potrebnih da napredujete na sljedeći nivo.

Na svakom nivou odgovorite sebi na sljedeća pitanja:

Nivo Okruženja:

Što ja imam?

Jesam li zadovoljna svojim sadašnjim okruženjem?

Tko me iz mog okruženja može podržati na putu k mom cilju?

Nivo Akcija:

Što ja radim?

Što mogu učiniti da promijenim ono što imam u svom okruženju?

Što već sada realno mogu učiniti kako bih ostvarila svoj cilj?

Nivo Sposobnosti:

Kako ja biram?

Koje su moje jake osobine što mi mogu pomoći u realizaciji mog cilja?

Koja su mi dodatna znanja potrebna da bih ostvarila svoj cilj?

Nivo Vrijednosti:

U što ja vjerujem?

Zašto mi je to bitno?

Nivo Samoidentifikacije:

Tko sam ja?

Koju vrijednost mogu drugima pružiti kad ostvarim svoj cilj? 

Tko su ljudi koji stoje iza istih vrijednosti kao ja?

Nivo Misije:

Zašto ja živim?

Razumijevanje svojih ciljeva i traga koji želimo ostaviti iza sebe daje nam odgovor na pitanje što je naša životna misija.

Problem ne može biti riješen na nivou na kojemu je nastao. Da bismo riješili dilemu na bilo kojem nivou, moramo se popeti na nivo iznad, pa iz te perspektive sebi odgovoriti na jedno od pitanja.

Primjer:

Ako nam ne odgovara aktualno okruženje, trebamo mijenjati ono što radimo. Kad nismo zadovoljni onime što radimo, moramo razvijati nove sposobnosti. Da bismo razvili nove sposobnosti, moramo imati jasno definirane vrijednosti. Naše vrijednosti definiraju naš identitet. Spoznajom vrijednosti i životnih ciljeva dolazimo do svoje misije. Upoznavanje sa sobom i osvješćivanje vlastitih vrijednosti i misije najvažniji su preduvjeti za uspjeh – kako na osobnom, tako i na profesionalnom planu.

 

Elena Srzentić Frleta

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci