Kad nas preplavi tuga...

Ne postoje "dobre" i "loše" emocije. Emocije su iskustvo koje mi etiketiramo kao "ugodne" i "neugodne" i ne možemo ih kontrolirati izravno, ali možemo neizravno - odabirom kako ćemo na njih reagirati, kaže quantum coach Jasna Šafar i otkriva načine nošenja s tugom

Nekad se izgubimo u negativnim mislima i pitamo kako to da neugodni osjećaji ne odlaze, a ponekad smo sretni a da nismo ni svjesni da smo do toga došli upravo svojim mislima i akcijama. Osim što emocije nisu "prave" ili "krive", važno je naglasiti da postoji razlika između njihova zdravog i nezdravog izražavanja. Na nama je kako ćemo reagirati. Možemo izabrati da se kovitlamo u istim razmišljanjima i ponašanju i samo još dublje padamo u bezdan neke emocije ili da iz nje krenemo u doživljaj života visoke vibracije. Dakle, s jedne strane imamo moć produljiti i intenzivirati emocionalno iskustvo, a s druge naučiti kako ga otpustiti i učinkovito reagirati.

Tuga iz kuta svjesnosti

Tuga je isto tako emocionalno iskustvo. Često je etiketirano kao neugodno. Ako je osjećamo dulje vrijeme, ako nas počne opterećivati i iscrpljivati, vrijeme je da je počnemo promatrati iz drugog kuta – kuta svjesnosti. Da pogledamo kako izgleda u određenom kontekstu, primjerice, tuga zbog gubitka voljene osobe ili osamljenosti. Zatim je potrebno primijetiti njen kontinuitet i intenzitet, osjećaj koji stvara u tijelu, utjecaj koji ima u odnosima, poslu. Možda nam tuga predstavlja vrstu obrane odnosno otpora. Podizanjem svjesnosti bolje opažamo osobne znakove upozorenja.

jasna šafarJasna ŠafarPlačite

Strategije koje ću navesti mogu vam pomoći. Važno je da odgovorite na sljedeća pitanja bez prosuđivanja: Kako obično reagirate na tugu? Pokazujete li sklonost izolaciji ili autodestruktivnom ponašanju? Okružujete li se prijateljima i voljenima? Primijetite obrasce.

Plačite, plač je prirodna reakcija tijela i otpuštanje emocija. Zadržavate li suze? Plačete li samo kada ste sami? Puštate li da suze slobodno teku? Primijetite obrasce i pitajte se dopuštate li sebi olakšanje na zdrav način kroz suze?

Napišite pjesmu ili nacrtajte nešto

Što vam tuga znači? Napišite svoj osjećaj i kakvo je to iskustvo. Što ste naučili? Uz laganu glazbu prizovite osjećaj intenzivne tuge koja vas je na neki način blokirala. Usmjerite pozornost prema prihvaćanju i otpuštanju. Primijetite skrivenu lekciju koju ste tada naučili. Kada je prihvatite i otpustite, tuga više nema utjecaja na vas.

Pokušajte izraziti tugu. Napisati pjesmu ili nacrtati nešto, tako ćete postati promatrač i tugu sagledati iz druge perspektive. Više neće stajati "tužna sam" nego "izražavam tugu". Ona više neće biti dio vašeg identiteta, već prijelazni aspekt vašeg iskustva. Stvarate personificiranu sliku tuge. Primijetite razliku smještanja tuge izvan sebe, gledanja na nju povišenom svjesnosti. Izbor aktivnog otpuštanja nezdrave ili dugotrajne tuge nosi dobrobit i povećava vašu sposobnost upravljanja emocijama i ubuduće.

Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu. Tuga daje korijenje. Sreća daje grane. Sreća je poput stabla koje ide prema nebu, a tuga je poput korijenja koje ide u središte Zemlje. Oboje su potrebne i simultano što više stabla idu u visinu, to idu i dublje u dubinu. Što je veće stablo, veće će biti i njegovo korijenje. Zapravo, to je uvijek u proporciji. To je ravnoteža. - Osho

www.quantum.com.hr
jasna@quantum.com.hr

Jasna Šafar, quantum coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci