Kad mislite da ste u bezizlaznoj situaciji...

Ne dajte da vas odnese bujica negativnih misli, nego poslušajte što vam preporučuje life coach Tatjana Divjak

Misli mogu biti pogubne

Pretjerano razmišljanje i zabrinutost, kao posljedica negativnih osjećaja koji nas obuzimaju, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Pritisak kojemu smo stalno izloženi u nama stvara simptome stresa, budimo se noću ili ne možemo zaspati, a gubitak energije povećava negativne posljedice stresa. Treba napomenuti da gubitak energije ne izaziva stres, već naša reakcija na stres. Opsjednutost mislima, pretjerano razmišljanje iznimno je negativna navika i jedan od najčešćih uzroka gubitka kontrole nad vlastitim životom.

Kad se uvučemo u začarani krug negativnog i pretjeranog razmišljanja, svaki nam se problem čini većim jer se množe potencijalne opasnosti i iz područja realnoga zapadamo u područje projekcija i potencijala koji nas brinu i stvaraju još veći izvor novih negativnih misli.

Kako tome doskočiti i svoj život imati pod kontrolom? Prije svega treba osvijestiti razinu problema, priznati sebi da imamo problem, odlučiti da ćemo to promijeniti i zatim svjesno prekinutu bujicu misli. To je samo naizgled komplicirano, a pomoći će vam ako se budete ponašali na sljedeći način:

  • Osvijestite činjenicu da pretjerano razmišljanje o problemu neće riješiti problem. Probleme rješavamo tako da nešto poduzmemo, a ne tako da neprestano o njima razmišljamo. Stara poslovica kaže: Stavi problem u ladicu i ako se za godinu dana sam ne riješi, ne trebaš ga ni rješavati. Sjetite se nekih problema koji su vam oduzimali san, a danas vam izgledaju smiješnima.
  • Sjetite se pozitivnih iskustava u kojima ste našli rješenje za najteže situacije. Svatko od nas proživio je barem jednu naoko bezizlaznu situaciju iz koje je uspio izaći, pronaći rješenje, bez obzira na to je li se razriješila sretnim okolnostima izvan nas ili našim aktivnostima koje smo pravovremeno poduzeli. Neka vas osobno iskustvo motivira za razvijanje pozitivnog stajališta i stvaranje kreativne energije kojoj ćete iznaći pravi put. Motivacija koja dolazi iz nas samih najbolji je poticaj.
  • Svjesnim naporom zaustavite negativni tijek misli i usmjerite ih u pozitivnom smjeru. Biti svjestan trenutka kad vas počnu obuzimati negativne misli iznimno je važno. Način na koji možete zaustaviti negativne misli predivno je opisan u knjizi Zapanjujuća moć emocija (Esther i Jerry Hicks). Misli usmjerite prema konstruktivnom i podržavajućem, odustanite od samokažnjavanja, grižnje savjesti i ljutnje. Dobre su misli one od kojih se osjećate bolje.
  • Meditirajte redovito. Kad meditacijom uspijemo ostvariti barem kratki prekid u bujici misli, naš duh dobiva priliku za veliki odmor. Meditacijom smirujemo um. Redovito meditiranje 20 minuta na dan dobra je navika. Najbolja je meditacija ona koju uspijevate, bez ikakva odricanja, provoditi svakog dana.
  • Vježbajte življenje u sadašnjem trenutku. Sadašnji trenutak je jedino vrijeme koje postoji. Prošlosti nema – više, a budućnosti nema – još. Vježbati živjeti u sadašnjem trenutku možete početi tako da svjesno obavljate najbanalnije zadatke i rutinske obveze, jer ćete na taj način osvijestiti prisutnost „tu i sada“. Za one koji žele doznati više o tome kako živjeti u sadašnjem trenutku preporučujem knjige Eckharta Tollea.
  • Redovito se bavite tjelovježbom, osobito kad vas obuzimaju negativne misli ili pretjerano razmišljanje. Tjelesna aktivnost pomaže nam da održavamo sposobnost tijela da se nosi i s najtežim izazovima. A zdravlje je temelj. Misli ćete uspješno zaustaviti ako se zaokupite tjelesnom aktivnošću. Izvrsno joj je prionuti svaki put kad vas obuzmu misli koje želite zaustaviti.
  • Razvijajte samopouzdanje. Shvatite svoju trenutačnu situaciju kao priliku za rast. Vizualizirajte željene ishode i koristite se afirmacijama kojima ćete ojačati pozitivnu energiju. Naučite postaviti granice i reći ne. Birajte društvo i podržavajte samo pozitivno ozračje s onima s kojima ste u kontaktu. Nemojte se sažalijevati. Sjetite se što je rekla Scarlett O’Hara: „Plakat ću sutra“, kao i riječi koje često izgovaraju optimisti: „I to će proći“.
  • Postavljajte realne ciljeve za sebe i svoje bližnje. Postavljajte sebi i svojim bližnjima realne ciljeve, vodeći pri tome računa da svi imamo pravo na vlastite izbore, pa i onda kada od nečega odustajemo. Dopustite sebi i drugima da griješe. Prihvatite pravo drugih na odluke o vlastitu životu, a to pravo omogućite i sebi.
  • Praštajte. Ne mogu dovoljno naglasiti vrijednost ovog božanskog alata. Primjenjiv je u svakoj situaciji u kojoj se nađemo ili u koju nekoga svojim djelovanjem dovedemo. Oprostiti znači ponajprije darovati sebi mir. Darujte mir jedni drugima, riječi su kojima se lica pretvaraju u osmijeh, a ruke traže prvog do sebe, koliko god nepoznat bio, da mu udijelimo mir i oprost. Oprostite svima i sebi samima.
  • Ograničite izloženost negativnim utjecajima. Pazite što puštate da uđe u vaš sustav, bez obzira na to je li riječ o informacijama i stajalištima koje primamo iz medija ili od prijatelja i okoline u najširem smislu. Nikada ne širite negativnosti koje ste čuli. To ne znači zabiti glavu u pijesak. Odlučno odbijte primati informacije kojima trujete svoj duh i dušu. Ne ogovarajte i ne prosuđujte nikoga.

Model: Antonia B. (Talia)

Tatjana Divjak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci