Kad je riječ o hrani, slušajte samo sebe

Nema načina prehrane koji je dobar za sve, naša je prehrana jedinstvena kao i mi sami, kaže Jasna Šafar. Samo naše tijelo zna što trebamo jesti - pojačajmo njegov glas, a stišajmo knjige, gurue, chefove i istraživanja

Bioindividualnost

Još sredinom prošlog stoljeća teolog Roger Williams isticao je da individualnost prožima svaki dio ljudskog tijela. Svaka osoba ima genetski determinirane i visoko individualizirane prehrambene potrebe. No takav stav mainstream još uglavnom ignorira. Neki tvrde da određeni način prehrane odgovara svakome, no previše smo različiti da bismo jeli istu hranu. Jeste li primijetili da djeca, tinejdžeri i odrasli imaju vrlo različite prehrambene sklonosti? Muškarci jedu drukčije od žena. Zaposleni u uredima jedu drukčije od onih koji se bave fizičkim radom. Prehrana nam se mijenja u skladu s dobi i ne jedu isto oni od 25, 55 ili 85 godina.

Hrana koja odgovara vašem jedinstvenom tijelu, dobi i načinu života kod neke bi druge osobe možda potaknula debljanje, a kod treće letargiju. Slično, nema idealnog načina prehrane koji će vam odgovarati čitavo vrijeme. Možete primijetiti da jedete drukčiju hranu u radnim danima nego kad se opuštate uz knjigu ili filmove. Hrana koju ste jeli kao dijete možda vam neće odgovarati u odrasloj dobi. Ono za čim žudite zimi potpuno se razlikuje od onoga za čim žudite ljeti.

Drugi dio moderne prehrane vrijedan razmatranja jest premošćivanje pukotine između prehrane i osobnog rasta i razvoja. Ta su dva područja veoma povezana i ne možemo promatrati jednu stranu a da ne gledamo drugu. Ljudi zaista žele biti bolji, teže rastu i ekspanziji, ali malo stručnjaka u carstvu osobnog rasta i razvoja obraća pozornost na važnost prehrane.

Zdrava hrana neće dati zdravlje ako su drugi aspekti 'bolesni'

Nutricionisti će vam dati popis namirnica koje su korisne i one koje treba izbjegavati, ali njihov savjet neće djelovati sve dok ne počnete identificirati što vas u životu drži podalje od zdravih izbora. Slikovito, osoba zatočena u lošem odnosu može pojesti svu brokulu ovog svijeta, ali to neće promijeniti njezin odnos. Loš odnos rezultirat će narušenim zdravljem i općom dobrobiti organizma. Slično tome, ako je posao kojim se bavite u opreci s vašim duhovnim vrijednostima, mnogo ćete energije morati uložiti kako biste očuvali zdravlje. Energija potrošena na iscrpljujući posao naposljetku će prevagnuti nad dobrobitima jedenja zdrave hrane.

Biti balansiran i nije tako komplicirano. Tijelo zna što jesti. To je osobina koju smo stekli rođenjem. Mozak je taj koji griješi. Ne trebaju vam dijete i knjige o prehrani da biste znali što trebate jesti. Sve što je potrebno jest produbiti i njegovati odnos s tijelom jer vam ono prirodno govori što mu je potrebno kako bi funkcioniralo na razini najvišeg potencijala. Tako ćete razviti sposobnost jesti intuitivno, vjerujući svom tijelu – ne nekim knjigama, guruima, chefovima ili istraživanjima. Razvoj intuicije vodit će vas prema hrani koja najbolje podržava vas i dopušta vašem tijelu i umu djelovati u svom punom potencijalu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci