Junakovo putovanje - 12 faza transformacije

Sve moderne i tradicionalne priče o junacima u sebi kriju psihološku transformaciju kroz koju možemo proći svi mi, ostavimo li za sobom sigurnost poznatoga i odvažimo li se na put samorealizacije. Umjesto da promatrate svijet iz prikrajka, postanite junak vlastita života

Glavni junaci svog života

U svojoj kultnoj knjizi Junak s tisuću lica, američki pisac, znanstvenik i mitolog Joseph Campbell opisuje strukturu koja se krije ispod svjetskih mitova i narodnih priča. Tu strukturu nazvao je monomitom - jedinstvenim mitom koji čini kralježnicu svih mitova, neovisno u kojim kulturama i u kojem vremenu su ti mitovi nastajali. Transformacijski proces kroz koji junaci ovih mitova i priča prolaze nazvao je junakovim putovanjem, a kao neke od najpoznatijih primjera ovih putovanja naveo je živote Buddhe i Isusa te mitove o Ozirisu i Prometeju.

Ova struktura transformacijskog procesa koja je na kolektivnom nivou nikla u mnogim kulturama pojavljuje se i na individualnom planu. Premda se katkad možemo osjećati kao da život prolazi mimo nas ili kao da nemamo svoju volju, nego smo nošeni okolnostima, svi smo mi glavni junaci svojih života. I kao glavni junaci prolazimo kroz razne životne izazove. Jedan od njih je univerzalan i mogli bismo ga sažeti u pitanje: kako (p)ostati svoj?

Povratak sebi

Svi se negdje putem, od djetinjstva pa do odrasle dobi, izgubimo. To je prirodno, nemamo baš nekog izbora. Obiteljski obrasci, zahtjevi i ograničenja koja nameće društvo, ideali i zablude o ljubavi i uspjehu – sve nas to odvaja od onog nečeg u nama što doživljavamo svojim istinskim izvorom, svojom pravom prirodom, od onoga što nam daje osjećaj vrijednosti i zanimljivosti života. Ovo je odvajanje neizbježno, a ponovno povezivanje dugogodišnji je put koji zahtijeva vrline kao što su hrabrost, senzibilnost, strpljenje, ali i priznavanje i prihvaćanje svojih loših strana, odbojnih osjećaja i agresivnih nagona.

U ovom junakovu putovanju, povratak sebi ne znači plutanje u nekom apstraktnom stanju sreće niti povlačenje u izolaciju, nego spremnost da se upoznamo kakvi jesmo u svijetu kakav jest. Krenimo.

1. Faza mirovanja

Sve je poznato, odnosi su ustaljeni, okolnosti više-manje mirne, ali postoji neko unutarnje nezadovoljstvo, mrtvilo, rastrzanost ili osjećaj izgubljenosti koji iskače u prvi plan tek kada vidimo ili povjerujemo da se možemo osjećati drukčije.
U ovoj fazi, mi - junakinje i junaci vlastitih života - dobivamo neku vrstu poruke ili poziva. To može biti knjiga, razgovor ili bilo koje iskustvo koje nam otvara novi prozor percepcije. Nakon toga, znamo da je ravnoteža narušena i to izaziva osjećaj nesigurnosti, ali i uzbuđenja jer, tko zna – možda je moguće promijeniti stvari nabolje.

2. Pomoć

Junaci poznatih suvremenih priča traže pomoć od Yode i Gandalfa, a mi tražimo pomoć od onih koje smatramo mudrijima od sebe. To može biti neki član šire obitelji, terapeut ili autor neke knjige. Međutim, prihvaćanje pomoći nije kraj, nego tek početak putovanja jer se tuđi savjeti, ma koliko mudri bili, temelje na tuđem iskustvu, a nama treba vlastito transformacijsko iskustvo. Mudar pomoćnik tu je samo kako bi nam dao nadu da taj put možemo proći sami i da se u ključnim trenucima možemo prisjetiti njegovih mudrih riječi ili ga nazvati i podijeliti svoje osjećaje i dileme s njim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci