Je li važnije biti dobar ili biti u pravu?

Doktor Richard Carlson, američki psihoterapeut, motivacijski govornik i autor bestselera “Ne mari za male stvari... i ostat će male stvari“, šarmom i snagom svojih toplih ljudskih savjeta dirnuo je ljude diljem svijeta. Njegove su knjige na popisima najprodavanijih zahvaljujući jednostavnim i blagim riječima podrške koje vam mogu pomoći u stvaranju smirenije i ugodnije međuljudske atmosfere. Ovo je jedan od načina da održite kvalitetu odnosa s ljudima u svakodnevnom životu...

Staviti nekoga “na mjesto“

U mnogim situacijama imamo priliku odabrati želimo ili biti dobri ili biti u pravu. Možete nekome ukazati na njegove pogreške, na stvari koje je mogao učiniti drukčije ili nešto što može popraviti. Možete “ispravljati“ ljude, kako u četiri oka, tako i u društvu. Sve ove situacije stvaraju velike šanse da će se druga osoba osjećati loše, a samim time ćete se i vi osjećati loše.

Da ne ulazimo pretjerano u psihoanalizu, razlog zašto dolazimo u iskušenje nekoga “staviti na mjesto“, ili mu pokazati da smo mi u pravu, a on u krivu je taj što naš ego vjeruje da ako nekome ukažemo na pogrešku, znači da smo mi automatski u pravu zbog čega ćemo se osjećati bolje.

No, ako obratite pozornost na svoje osjećaje nakon što ukorite nekoga, primijetit ćete da se osjećate gore nego prije. Vaše srce, suosjećajan dio vas, zna da je nemoguće osjećati se dobro nauštrb druge osobe.

Dobrota donosi unutarnji mir

Srećom, kada je vaš cilj poticati druge, pomagati im da se osjećaju dobro i dijeliti njihovu sreću, za nagradu dobivate njihove pozitivne osjećaje. Stoga, idući put kad ćete biti u prilici ispraviti nekoga, čak i kada su njihove činjenice pomalo netočne, oduprite se iskušenju.

Umjesto toga se zapitajte: “Što ja doista želim od ove interakcije?“ Vrlo vjerojatno želite miroljubiv odnos u kojem će obje strane biti sretne. Svaki puta kada se suzdržite “biti u pravu“ i izaberete biti dobri, osjetit ćete topli osjećaj unutarnjeg mira.

Radost je važnija od zasluga

Moja supruga i ja razgovarali smo o poslovnoj ideji koja se pokazala vrlo uspješnom. Kasnije sam se hvalio “svojom“ idejom, preuzimajući sve zasluge za nju. Supruga mi je, zbog svoje nježne naravi, dopustila da preuzmem svu slavu. Kasnije toga dana, sjetio sam se da je čitava zamisao zapravo bila njezina, a ne moja. Ups! Kada sam je nazvao da joj se ispričam, bilo je očito da joj je važnija moja sreća od preuzimanja zasluge. Rekla je da uživa u mojoj radosti i da joj nije važno čija je zamisao.

Nemojte misliti da ova strategija znači da ste “mekušac“ ili da se ne zauzimate za sebe. Ne kažem da nije u redu biti u pravu – ali inzistiranje na tome da budete u pravu često sa sobom nosi određenu cijenu – vaš unutarnji mir. Želite li biti staložena osoba, često ćete morati odabrati biti dobri, umjesto biti u pravu. Najbolje je da započnete s idućom osobom s kojom ćete razgovarati.

Izvor: dontsweat.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci