Je li povučenost minus?

Introvertiranih ljudi ima koliko i ekstrovertiranih, iako se možda tako ne čini. Ekstroverti su bučni, nametljivi i sveprisutni pa ih je lakše uočiti od njihovih povučenih bližnjih. Kako da introvert uspije u društvu podređenom ekstrovertima i što trebaju znati jedni o drugima?

Ne čujem svoje misli

Pogrešna je predodžba da je introvertiranost isto što i stidljivost. Obje osobine ograničavaju društvenu interakciju, ali zbog različitih razloga. Dok introvert voli provoditi vrijeme u samoći, stidljiv se silno želi zbližiti s drugima, ali mu za to nedostaje vještine ili strpljenja. Zabluda je i introverte poistovjetiti s mizantropima. Nisu neprijateljski nastrojeni prema ljudima, nego ih previše kontakata ili predugo druženje zamara.

Izraz introvertiran dolazi od latinskog izraza za „okrenut sebi“, dok ekstrovertiran znači „okrenut prema van“. Riječ je o različitim načinima reagiranja na životne okolnosti.

Dok je ekstrovert gladan vanjskih podražaja, introvert ih se brzo zasićuje te se radije zabavlja onim što se događa u njegovu umu. Ekstrovertima trebaju brojna i jaka iskustva da bi izbjegli dosadu i osjetili se živima, a introvertima su i sitnice dovoljne da im donesu duševno blagostanje ili da ih uzrujaju. Ekstroverti željno prihvaćaju rizike i idu za velikim pustolovinama, a introverti se klone velikih uzbuđenja jer se u njima osjećaju kao u stroju za mljevenje mesa. Pustolovine? Za to im je katkad dovoljna mašta.

Ekstrovertiranost se danas više cijeni

„Količina stimulacije koja je ekstrovertima ugodna, introvertima je zamorna ili iscrpljujuća. Zato introverti lakše uče i rade u tišini i samoći, a ekstrovertima odgovara više buke“, kaže psiholog Colin DeYoung sa Sveučilišta u Minnesoti, autor knjiga za pomoć introvertima u snalaženju u „neprijateljskom“ okruženju. I stil ophođenja brzo pokazuje kojem temperamentu tko pripada. Ekstrovert voli zasipati sugovornika pitanjima ili pričama o sebi, a introvert radije sluša i promišlja prije nego što nešto kaže. Ekstrovert priča brzo i spontano, a introvert teži za polaganom komunikacijom, u kojoj se od njega ne zahtijeva žurna reakcija.

U sredini poput naše, u kojoj se vrednuju natjecateljska narav, agresija i brzina, mnogi introverti posrću na putu do uspjeha. Pratimo li domaće medije, opažamo da se ekstrovertiranost cijeni mnogo više od introvertiranosti. Bilo da je riječ o estradnim zvijezdama, sportašima ili političarima, gotovo svi u intervjuima naglašavaju svoju otvorenost, druželjubivost, vedrinu i nepresušnu energiju. Bilo da govore istinu ili ne, znaju čime će izazvati odobravanje javnosti. Možete li zamisliti televizijsku voditeljicu ili političara koji bi o sebi rekli da se klone velikih društava, da izbjegavaju neizvjesne situacije i da najradije rade u samoći, jer se tako bolje koncentriraju? To bi im moglo prilično ugroziti popularnost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci