Je li nisko samopoštovanje uzrok problema?

Suprotno popularnom mišljenju, nisko samopoštovanje ne uzrokuje životne promašaje.Novi trendovi u psihologiji govore da samopoštovanje raste kao posljedica uspjeha u školi ili poslu, a ne da je uzrok tog uspjeha

Mnogi popularni psiholozi odavno tvrde da je nisko samopoštovanje najveći uzrok nezdravih duševnih stanja i ponašanja kao što su nasilje, alkoholizam, depresija i anksioznost. Istodobno veličaju visoko samopoštovanje kao jamca dobroga mentalnog zdravlja i uspjeha na raznim životnim područjima.

Širenje tog mita započeo je 1952. Norman Vincent Peale knjigom Moć pozitivnog mišljenja, a slijedile su ga stotine pisaca i kolumnista koji su reklamirali samopoštovanje i prodavali savjete kako ga izgraditi.

Međutim, prof. Roy Baumeister i suradnici proučili su 15.000 istraživanja o samopoštovanju i utvrdili da nisko samopoštovanje ne uzrokuje životne promašaje i bolesti te da visoko samopoštovanje ima samo minimalne veze s uspjehom i zdravljem. Čak je i ta veza varljiva: pokazalo se da samopoštovanje raste kao posljedica uspjeha u školi ili poslu, a ne da je uzrok tog uspjeha.

Teorija o blagodati samopoštovanja pretrpjela je dodatne poraze u posljednjih desetak godina, kad su prof. Baumeister i prof. Jaane Juvonen u odvojenim istraživanjima dokazali da većina nasilnika ima vrlo visoko samopoštovanje te da nema ni trunka kompleksa manje vrijednosti, kao što tvrdi još jedan mit o ljudskoj prirodi.

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci