Jay Shetty: Zašto prestanemo slijediti svoje snove?

Poruka i pouka Jaya Shettyja, indijsko-engleskog motivacijskog govornika, videoblogera i kreatora viralnog sadržaja koji je, od lansiranja svog videokanala 2016. godine, imao više od milijardu pregleda i stekao više od tri milijuna gledatelja širom svijeta. Jay nam govori o tome zašto prestajemo slijediti svoje snove...

Jay Shetty

Jay Shetty

Priča o morskom psu

„U jednom eksperimentu morskog psa su stavili u veliki spremnik s vodom. Potom su u spremnik pustili male ribe. Naravno, morski pas je prvo plivao po spremniku i hvatao ribe da ih pojede. Zatim je stavljeno čvrsto staklo u spremnik s vodom, koje je odvojilo dio u kojem je bio morski pas od dijela u kojem su bile male ribe. Morski pas bi krenuo u napad ali bi udario u staklo. Pokušavao je i pokušavao sve dok se nije umorio i izgubio snagu. U međuvremenu ribe su s druge strane spremnika mirno plivale. Nakon jednog sata morski pas je odustao.

Eksperiment je ponovljen nekoliko puta i svaki put je morski pas bio sve manje agresivan, da bi naposljetku potpuno prestao napadati ribe. Potom je uklonjena staklena prepreka i na iznenađenje istraživača, morski pas ni dalje nije napadao. Treniran je da zbog prepreke ne može do riba pa više nije ni pokušavao.”

Vježba Cirkuski slonić: Oslobodite se uvjerenja 'ne mogu'

Pouka priče, prema Jayu Shettyju je sljedeća:

„Mnogi od nas doživljavaju neuspjehe svaki dan. S vremenom postajemo iscrpljeni, umorni, demotivirani i prestajemo pokušavati. Poput morskog psa iz priče, zato što smo bili neuspješni smatramo da ta barijera još uvijek postoji i za naše nove pokušaje. Drugim riječima, nastavljamo vidjeti prepreku u svojoj glavi koja nas odvaja od naših snova. Premda stvarne prepreke nema između onoga gdje smo i kamo želimo ići. Upamtite ovo – učitelj je pogriješio više puta nego što je učenik i pokušao.”

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci