Izaberite ono što Život želi, a ne ono što vi želite

Guy Finley američki je pisac, filozof i duhovni učitelj koji daje smjernice za ostvarivanje potencijala da živimo punim plućima. Podsjeća nas da osjećaj sreće ne mora ovisiti o nekome ili nečemu i smatra da svaki psihički stres — bijes, depresija, anksioznost — nastaju zbog nedostatka razumijevanja. Postoji samo jedna stvar koju možemo ili trebamo kontrolirati: svoje reakcije. A način na koji trebamo kontrolirati svoje reakcije jest da oprostimo. Donosimo vam ulomak iz jedne od njegovih najprodavanijih knjiga “Tajna opraštanja“...

Tajna koja to nije

Svi se pitaju postoji li tajna uspješnog života. Postoji. Ali nije tajna. Ona se tiho i postojano nalazi pred svima nama, samo što je ne čujemo zbog žamora svojih tajnih želja. Zastanite na trenutak u tišini, jer se sve može promijeniti upravo sada.

Naučiti čuti ovu tajnu nije ništa teže od odluke hoćete li plivati protiv struje ili ćete joj dozvoliti da vas odnese na sigurnu obalu. Dopustite joj da ispriča svoju mudrost tajnom dijelu vas, dijelu koji, ne samo da je može čuti, već je sam njezin glas. Slušajte ga sada. On vam govori: "Želi ono što Život želi".

U ovih pet riječi nalazi se nevjerojatno snažna tajna za bezbrižan život; nova vrsta snage koja vas uvijek stavlja na pobjedničku poziciju. Zašto? Zato što kada želite ono što Život želi, vi želite Život.

Kada želite ono što vi želite, često ste nervozni jer se Život ne poklapa s vašim planovima. Ali kada želite ono što Život želi, nikada nećete biti razočarani ishodom.

Suradnja sa željama Života

Spremni ste žrtvovati sve što treba kako biste dobili ono što želite, a to znači i vlastiti integritet. Kada želite ono što Život želi, uvijek se nalazite u pravo vrijeme na pravom mjestu. Kada ste vođeni vlastitim željama, tražite način kako biste izvojevali svoju sljedeću pobjedu. Kada ste vođeni željama Života, imate povjerenja u ishod bez obzira na okolnosti.

Vaše vas želje neprestano tjeraju na borbu ili da se oporavljate od borbe. Kada želite ono što Život želi, ljutnja i nervoza ne mogu vam prići. Kada ste vođeni svojim željama, ne možete mirovati kada je to potrebno. Kada surađujete sa željama Života, tada ste osviješteni i osjetljivi na okolinu.

Zbog vlastitih se želja lako naljutite kada vam se netko ili nešto nađe na putu, ali kada ste usklađeni sa željama Života, oslobađate se osjećaja da ste nešto propustili.

Kada ste vođeni vlastitim željama, uvijek ćete željeti nešto drugo, ali sa željama Života nikada nećete biti na gubitku.

Vaše vas želje okreću protiv nekoga tko želi isto što i vi. Kada želite ono što Život želi, imate kontrolu nad svime. Kada težite ostvarenju vlastitih želja, uvjereni ste da vas određuje ono što imate. Kada želite ono što Život želi, u vašem umu je tišina.

Kada želite ono što vi želite, neprestano se pokušavate uvjeriti da imate sve što želite. Kada želite ono što Život želi, vječno ste zahvalni na svemu što vam je Život pružio.

Ne možemo izgubiti kontrolu koju nemamo

Uvijek zapamtite sljedeće: Ako je bilo koja želja izvor tuge i nezadovoljstva, riječ je vašoj želji, a ne o želji Života. Nikada nemojte prihvatiti emocionalnu ili mentalnu patnju kao nešto što je nužno, bez obzira na to koliku važnost smatrate da te želja posjeduje. Kada odbijete njihovu mračnu prisutnost, stvarate prostor za sadašnji trenutak da vam pruži svoju neodređenu prisutnost.

Ovdje vas čeka Život kakav želite i kakav vas želi.

Neki će možda pomisliti: "Ali što će se dogoditi sa mnom ako se odreknem svojih zahtjeva? Neću li izgubiti kontrolu nad svojim životom?"

Ne možete izgubiti kontrolu nad nečime nad čime nikada niste ni imali kontrolu. Ni jedno ljudsko biće ne kontrolira Život - njegov, njezin ili bilo čiji. Da ne postoji viša sila koja ispunjava vaše tijelo životom, sada ne biste čitali ove riječi. Ako želite izmjeriti razinu stresa nekog pojedinca, izmjerite njegovo nastojanje da Život čini ono što on želi. Jedino što gubite, kada naučite željeti ono što Život želi, je strah da nemate kontrolu - što nikada i nije bila kontrola.

Najvažnije - ni jedno ljudsko biće ne mora imati kontrolu nad Životom jer nitko nije odvojen od Života. Ono što vi uistinu jeste, vaša istinska priroda nije odvojena od Života.

Dopustite Životu da vam se pruži. Poželite mu dobrodošlicu. Svaki je trenutak nov, potpuno netaknut i nijedan trenutak prije njega nije ga umanjio. Da biste ostvarili ovu prekrasnu vezu sa Životom, morate sebi dati sebe. Ispuniti svrhu Života znači ispuniti sebe.

Izvor: soulhiker.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci