Intuicija - slušate li zov instinkta?

U rješavanju problema svakodnevno se oslanjamo na zdrav razum i logiku, a istodobno uspješnima smatramo pojedince za koje spremno kažemo da imaju šesto čulo. Pretvorite i vi intuiciju u saveznika

Razum zna napraviti raketu, ali ne zna je li netko tužan kad nas nema

Nije sasvim poznato kako djeluje intuicija. Ali svakome od nas zasigurno se mnogo puta dogodilo da, baš kada bismo pomislili na neku osobu, ona nas je istog trenutka nazvala ili smo je ubrzo susreli u gradu. Neki od nas misle da je to čudo, drugi su uvjereni da je slučajnost, a treći smatraju da je to sasvim normalna pojava. Patricia Einstein, autorica knjige Intuicija – put k unutarnjoj mudrosti, tvrdi da intuicija i jest sasvim normalna pojava. Pitanje je samo koliko smo spremni vježbati tu nepravedno zanemarenu sposobnost ljudskog uma, koju baš svatko od nas posjeduje.

Kako kaže, praktična primjena intuicije u svakodnevnom životu dat će nam odgovore na mnoge dileme koje nas muče, često bolje od logičnog razmišljanja i racionaliziranja. Jer, razumskim mišljenjem čovjek je napravio čuda. Napravio je raketu kojom je stigao do Mjeseca i natrag. Smislio je čak i bombu koja može ubiti stotine tisuća ljudi. Ali takvim razmišljanjem nikada nećemo saznati je li naš partner tužan kad nas nema.

Duboka oštroumnost, znanje i nadahnuće

Dakle, intuicija može biti naše najveće bogatstvo što ga imamo kao ljudska bića, prirodna sposobnost kojom možemo shvatiti mnogo više od onoga što doživljavamo s pet osjetila i samom logikom. Kad se taj nevjerojatno bogat spremnik otvori, može nam pružiti duboku oštroumnost, znanje i nadahnuće koji će nam pomoći da naslutimo koja su rješenja za nas najbolja, naučiti nas čitati između redaka i prepoznati što se događa iza kulise. Uz pomoć intuicije moći ćemo požnjeti kreativne ideje iz svojih snova, birati prave poteze u karijeri i donositi najpametnije poslovne odluke, bolje upoznati misli i osjećaje prijatelja, kolega i partnera i poboljšati svaki odnos. U svakoj situaciji znat ćemo reagirati s više sigurnosti i pouzdanja u vlastite unutarnje spoznaje, pa čak i prepoznati svojeg savršenog partnera.

A kako doći do intuicije? Prvi odgovor nije ohrabrujuć: razvijanje intuicije nije nikakva zabava. I drugo: ne postoji univerzalan način da se bude intuitivan. Intuitivnih stilova ima koliko i ljudi. Ali ohrabrujuća je činjenica, kaže Patricia Einstein, da jednako kao što nas razvijanje mišića na aerobici, gimnastici i trčanju dovodi do fizičke kondicije, tako je i razvijanje intuicije vježbama zapisanim u njezinoj knjizi unutarnji put do kondicije intuicije. Razvijanjem šestog čula otkrit ćemo da možemo savršeno nadopunjavati svoje svakodnevne zalihe razborite logike.

Treniranje bezumnosti

Intuicija se manifestira kao predosjećaj i nadahnuće koji nas uvijek iznova vode do dodatnih spoznaja i tjeraju nas da budemo u pravo vrijeme na pravome mjestu. Primjerice, jeste li kad ujutro poželjeli odjenuti nešto elegantnije nego obično, a da ni sami niste znali zašto? Nešto kasnije šef vas je iznenada poslao na sastanak s važnim klijentima, a vi ste bili presretni što ste poslušali ranojutarnji predosjećaj. E, pa to je intuicija!

Ako je tako korisna, kako joj se prepustiti i imati je što češće kao svojeg saveznika? Jedna od vježbica je „treniranje bezumnosti“ da bismo potaknuli intuiciju. Savršena je uz trčanje, plivanje, veslanje, tuširanje ili obavljanje kućanskih poslova, dakle, radnji koje obavljamo mehanički. Ako usisavate, prepustite se jednoličnom zvuku usisavača i ponavljajte u sebi: „Otvaram se svojoj intuiciji“. Uhvatite ritam onoga što radite i prepustite se. Možda će vas iznenaditi spoznaje koje prate takve „bezumne“ aktivnosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci