Hrana – izbor između uma i srca

Važno je što jedemo, rečenica je koju smo čuli već sa sto strana. No kad vas Jasna Šafar provede kroz 11 točaka s čime nas sve povezuje jedan jedini zalogaj, sigurno ćete svjesnije birati što će vam se naći na tanjuru...

Peti energetski centar ili grlena čakra

Hranu u tijelo unosimo kroz usta. Energetski gledano, to je područje petog energetskog centra, centra izbora. A središte izbora je i središte posljedica i upravo se u njemu događaju velika emocionalna i mentalna previranja jer izbor dotiče svaki segment našeg života. To je ujedno centar naših strahova. Bojimo se da nemamo mogućnost izbora kako osoba s kojima smo u interakciji, situacija i životnih mogućnosti, tako i vlastitog odnosa prema životnoj realnosti, novcu, moći, pa i prema hrani. Osnovne snage ovog centra odnose se na sposobnost odlučivanja i samospoznaju.

Peti energetski centar ili čakra smješten je između glave i srca. Između uma i srca. Svaki naš odabir, misao, osjećaj ima utjecaj na osobni, biološki, društveni i globalni aspekt. Naša prisutnost postoji svugdje gdje su prisutne naše misli. Ali to ujedno podrazumijeva i odgovornost. Kada govorimo o hrani, njenu odabiru i konzumaciji, potrebno je pogledati šire i uzeti u obzir spektar segmenata s kojim nas upravo ona povezuje.

Hrana nas povezuje s...

•    pet osjetila: vidom, njuhom, dodirom, okusom i sluhom te sposobnošću potpunog doživljaja izgleda, arome, strukture, okusa pa čak i zvuka dok jedemo.
•    tijelom: kroz radnje kao što su otvaranje usta, žvakanje, gutanje, rezanje hrane, podizanje vilice.
•    mudrosti tijela: osjećaje gladi, sitosti, žeđi, umora… te povjerenje u tijelo da probavlja hranu i apsorbira nutrijente bez našeg svjesnog djelovanja.
•    umom: kroz našu svjesnost, misli, sjećanja, stavove, odlučivanje, usporedbe, uvjerenja…
•    osjećajima: u rasponu od doživljaja ugode i veselja do razočaranja, žaljenja, kajanja, čak i straha.
•    prošlosti: kroz tradiciju, omiljenu hranu vezanu uz mjesta na kojima živimo, živjeli smo ili ih posjetili, zaboravljena ili živa sjećanja na obroke kroz čitav život.
•    budućnosti: kroz neposredne posljedice naših izbora i dugotrajne učinke na zdravlje.
•    drugima: kroz konverzaciju i dijeljenje iskustava za stolom.
•    uzgajivačima i kuharima: onima koji su uložili svoje vrijeme, energiju i umijeće da bi hrana došla do nas: to su oni koji su sadili, kopali, orali, plijevili, zalijevali, brali, skupljali, pakirali, transportirali i prodali ljudima koji nabavljaju, odabiru, pripremaju i poslužuju nam hranu.
•    lokalnom i svjetskom ekonomijom: kroz koje se odvija nabava i prodaja sirovina, ambalažni materijal, oprema za proizvodnju, transport i marketing. Razmislite o tome… novac koji dajemo za hranu stavlja hranu na tanjur i obiteljima koje su daleko od nas.
•    prirodom: kroz tlo, sunce, vodu, zrak i vremenske prilike. Ovi prirodni elementi transformirani su u naš zalogaj i potom u energiju koju koristimo kako bismo dali svoj jedinstven doprinos svijetu.

Kad se hrana nađe na tanjuru ispred vas, za vježbu zastanite minutu-dvije, umirite um, duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta i načinite mentalne bilješke po navedenim točkama. Kako vam se sada čini važnost odabira hrane koju jedete?
Prakticirajte ovu vježbu što je češće moguće.

Jasna Šafar, kvantni vodič, www.quantum.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci