Hoće li izolacija učvrsiti vaš odnos ili ga privesti kraju?

Ne postoje idealni uvjeti za izolaciju. Dok usamljenost nosi svoje izazove, izolacija udvoje još je kompleksnija. Što sve utječe na sudbinu romantičnih veza i hoćete li iz karantene izaći povezaniji i osnaženiji ili pred prekidom?

Jesu li ugroženiji samci ili parovi?

Tijekom pandemije koronavirusa često možemo čuti upozorenja o tome kako su zbog socijalne izolacije u ovoj situaciji posebno ugroženi samci, odnosno da krizu lakše proživljavaju oni koji je imaju s kim podijeliti. Na neki je način to i točno: stabilni partnerski odnosi u ovom razdoblju zaista mogu biti važan protektivan faktor jer upravo kroz njih možemo dobiti potrebnu emocionalnu, ali i praktičnu podršku.

U trenucima kad malo toga ima smisla, kad gubimo kontrolu nad svakodnevnicom, brinemo oko neizvjesne budućnosti i doživljavamo mnogo nelagodnih stanja, od iznimne pomoći može biti osjećaj da nismo sami i da se imamo na koga osloniti.

Razgovor, podijeljeni kućanski poslovi, fizički kontakt s voljenom osobom, zagrljaj, poljubac, zajedničko gledanje filma: sve su to sitnice koje nam mogu pomoći da se opustimo i utješimo. Utoliko, voljeti nekoga u ovom razdoblju može, zaista, biti ne samo lijepo nego i beskrajno korisno. Također, proživjeti i uspješno prevladati krizu s nekim koga volimo može nas s tom osobom dodatno povezati te našu vezu učiniti kvalitetnijom i boljom.

Kako preživjeti izolaciju s osobom koju ne volimo

Iako pozitivni učinci romantičnih veza vrijede u slučaju posvećenih i podržavajućih odnosa, oni disfunkcionalni u ovom razdoblju mogu postati dodatno povrjeđujući.

Naime, krizne situacije kod većine izazivaju dosta neugodnih doživljaja i iracionalnih ponašanja na koja možda nismo uvijek ponosni i koje ne želimo previše pokazivati drugima. Također, u trenucima kad se osjećamo nervozno, preplašeno, tjeskobno, ljuto ili tužno, lako gubimo strpljenje i za sebe i za druge.

Ako smo u vezi s nekim koga zapravo ne volimo, prema kome inače nemamo previše razumijevanja i nježnosti, u ovom će razdoblju taj nedostatak privrženosti i ljubavi još više doći do izražaja, što je naročito vidljivo kod onih najtežih, zlostavljačkih odnosa.

Naime, u kriznim vremenima obiteljsko nasilje eskalira jer pojačani stres, naročito u nedostatku "ispušnih ventila", kod zlostavljača potencira nasilne reakcije prema bliskim osobama koje su im trenutno stalno dostupne.

Kriza osnažuje ili prekida odnose

Utjecaj partnerskog odnosa tijekom kriznih situacija je složen: kvalitetne veze nas štite, a one nekvalitetne dodatno ugrožavaju. Kvalitetne veze kriza može dodatno osnažiti, a one nekvalitetne privesti kraju.

Osim kvalitete, na učinak i sudbinu romantičnih veza u ovom razdoblju utječe i trud koji partneri u njih ulažu. Trud je sada potreban jer nam, u trenucima kad se i sami mučimo, može biti teško pružiti podršku drugoj osobi, pogotovo ako ona reagira na način koji ne razumijemo ili nam se ne sviđa. Čak i ako to nije slučaj, može nam biti teško gledati voljenu osobu kako pati, naročito ako ne znamo kako joj pomoći.

Ne morate biti superheroj

Treba naglasiti i sljedeće: biti podrška nekome ne znači da morate biti superheroj, čarobno poraziti zločesti virus i napraviti da odjednom sve bude u redu. Stoga, nemojte pokušavati rješavati nerješive probleme, samo budite tu sa svojim partnerima i za svoje partnere.

Nemojte im nuditi isprazne fraze o tome kako se nemaju oko čega uzrujavati ili im nuditi nerealna obećanja da će sve biti sjajno. Umjesto toga, strpljivo ih poslušajte, a zatim i istinski čujte. Osjetite da im je teško i uvažite njihove osjećaje, pokažite im da vam je stalo i da ih prihvaćate takve kakvi jesu. Podsjetite ih na to kako ste se zajedno već puno puta izborili s teškim situacijama te im na taj način vratite djelić osjećaja sigurnosti, kao i vjeru u sebe i nadu u bolje sutra.

izv. prof. dr. sc. Andreja Bubić, Centar za savjetovanje studenata Filozofskog fakulteta u Splitu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci