Gdje vam je granica tolerancije?

Osnovna vam je deviza da pametniji popušta, pa puštate da se proguraju ispred vas u redu, ne reagirate kad doživite nepravdu na poslu premda vas to boli, muževe želje stavljate ispred svojih? 'Pametniji' zbog takvog ponašanja trpi ozbiljne posljedice, kaže životni vodič Egli Ilić

Kada se netko u redu za blagajnu progura ispred vas, izražavate li otvoreno svoje neslaganje s takvom drskošću ili gunđate u sebi? Ako na radnome mjestu odrađujete posao za kolegu koji surfa internetom, prigovorite li mu otvoreno ili ljutnja u vama ključa mjesecima (možda i godinama)? Kada vas prijateljica satima zamara svojim pričama i oduzima vam dragocjeno vrijeme, date li joj to do znanja ili šutite i trpite?!

Ovo su neki od kompromisa koje mnogi ljudi čine svakodnevno, pa čak i onda kada je nepravda kojoj su izloženi krajnje očigledna – nedostaje im snage, hrabrosti ili energije da se tome suprotstave, već nastavljaju podržavati obrazac šutnje, a nezadovoljstvo potiskuju u sebi.

Zašto to radimo?

Živimo u društvu u kojemu su lijepo i uljuđeno ponašanje visoko na cijeni, pa smo tako i odgajani. Kao djeca, shvatili smo da se takvo ponašanje isplati, da nas štiti od osjećaja odbačenosti i da njime možemo kupiti roditeljsku ljubav. Kasnije smo otkrili da nam pomaže da budemo prihvaćeni i u društvu – a nitko ne želi biti odbačen ili marginaliziran, jer društvena smo bića i ne možemo opstati sami.

Ljubav, prihvaćanje i podrška okruženja bitni su nam za psihičku i za fizičku stabilnost, bez njih osjećamo osamljenost, postajemo tjeskobni ili čak depresivni, a može nam oslabjeti i imunitet pa riskiramo različita fizička oboljenja. Gledajući iz te perspektive, popuštanje, šutnja i potiskivanje nezadovoljstva donosi nam niz dobrobiti, no u realnosti one su ipak samo iluzija, jer gubimo mnogo više nego što dobivamo.

Tko popušta češće?

Premda na takvo ponašanje nisu imuni ni muškarci, ipak su mu mnogo sklonije žene, kojima je i s genskog aspekta "pristojnost" prirodnija. U tijelu žene ima mnogo manje testosterona, hormona "agresije", nego u tijelu muškarca, a i jin energija (koju karakterizira mekoća, pasivnost i popuštanje) tradicionalno se pripisuje ženskom principu i ženskoj kvaliteti. No šutnja i popuštanje u velikoj su mjeri uvjetovani i odgojem te društvenim normama i stereotipima, jer ženama se općenito kroz život nameće daleko više "moranja" nego muškarcima, manje im je dozvoljeno u startu pa je jasno zašto mnogo češće od muškaraca umjesto svoje volje provode tuđu. 

Lijepo, ljubazno i pristojno ponašanje doista jesu kvalitete kojih se nitko ne bi trebao odreći ili ih se sramiti. Svatko od nas mnogo lakše i s manje otpora prihvaća ljude koji su susretljivi, empatični i spremni pomoći. No problem se javlja ako takvim ponašanjem prelazimo vlastite granice, ako činimo suprotno svojoj volji i ako time poništavamo sami sebe, a to činimo svaki put kada unatoč nezadovoljstvu koje osjećamo ne reagiramo na ono što nam smeta, već taj osjećaj potiskujemo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci