Fokus - unaprijedite najvažniju vještinu današnjeg doba

Izgubljeni u istovremenom rješavanju nekoliko zadatka, dekoncentrirani i zbunjeni informacijama koje primamo sa svih strana, u potrazi smo za čarobnim štapićem koji bi nas vratio u ravnotežu. Osjećaj da sami kreiramo svoje vrijeme možemo dobiti ako se fokusiramo samo na ono što trenutačno radimo – ako imamo fokus. U njemu se krije tajna svakog dobro učinjenog posla, a kako se u tome možemo uvježbati i vratiti na pravi put stvaranja i razvoja pomažu nam savjeti leadership coacha Mirte Fraisman Čobanov

Mogućnost zadržavanja pažnje manja od zlatne ribice

U današnje vrijeme, kad smo neprekidno bombardirani mnoštvom informacija koje dolaze iz vanjskoga svijeta, zadržavanje jasnoće fokusa i koncentracije postaje izazov koji nam je sve teže dostignuti. Era pametnih telefona utjecala je i još u velikoj mjeri utječe na smanjenje mogućnosti zadržavanja pažnje kod većine ljudi, a poglavito mladih.

Znanstvenici su u Kanadi ispitali više od 2000 osoba, kojima su mjerili moždanu aktivnost kako bi otkrili prosječnu mogućnost zadržavanja neprekinute pažnje. Rezultati su bili šokantni: od 2000. do 2013. godine prosječna mogućnost zadržavanja pažnje pala je sa 12 na 8 sekundi, što je manje od mogućnosti zlatne ribice koja, vjeruje se, pažnju može zadržati 9 sekundi.

Daljnja istraživanja pokazuju da se ta mogućnost iz godine u godinu sve više smanjuje. Danas se vjeruje da su pripadnici tzv. milenijske generacije u mogućnosti bez prekida zadržati pažnju samo 5 - 6 sekundi.

Sposobnost zadržavanja mirnoće i koncentracije jedna od najvažnijih vještina

S druge strane, istraživanje koje je obuhvatilo više od 35.000 lidera iz više od 1000 kompanija u stotinjak zemalja otkrilo je da 73 posto ispitanika povremeno ili većinu vremena osjeća probleme s distrakcijom, pažnjom i koncentracijom. Njih 67 posto navelo je da im je većinu vremena um pretrpan mislima zbog kojih im je teško odrediti prioritete i donijeti odluke.

Koliko su god ovi podaci alarmantni, oni ujedno predstavljaju i velik potencijal za poboljšanje osobne produktivnosti i efikasnosti, ali i kvalitete života svakoga od nas. Slobodno možemo reći da je sposobnost zadržavanja mirnoće, fokusiranja i koncentracije jedna od najvažnijih vještina kojom se trebamo baviti i kojoj se isplati posvetiti vrijeme i pažnju.

Ako ste se pronašli u ovoj priči i smatrate da i sami imate prostora za poboljšanje fokusa i koncentracije, dobra vijest je kako uz malo truda i rada možete ostvariti znatan napredak u ovom području.

Kad govorimo o unapređenju fokusa, trebamo krenuti od osnova. Vaša sposobnost fokusiranja ovisi kako o mentalnim, tako i o fizičkim faktorima.

Što sve utječe na fokus?

Nedostatak sna bitno utječe na pogoršanje fokusa i mogućnosti kvalitetnog odlučivanja. Imate li takve probleme, za početak zastanite i pogledajte svoje životne navike. Kvalitetno spavanje, blaga tjelovježba i zdrava prehrana važan su preduvjet rada na unapređenju fokusa.

Ako ste pobornik pijenja većih količina crne kave za trenutno podizanje  koncentracije, vrijeme je da razmislite o ovoj navici. Suprotno vjerovanjima, kava kratkoročno podiže koncentraciju, ali dugoročno ima negativan efekt na njeno održavanje.

Vaše mentalno stanje također ima veliku ulogu. „Negativne“ emocije općenito loše utječu na koncentraciju i pažnju. Naime, kad ste pod pritiskom tzv. negativnih emocija, teško ćete zadržati fokus na bilo čemu osim na onome što vas ljuti ili čini tužnima, nervoznima i nesretnima. Slično je i sa žudnjom. Kad ste usmjereni na objekt vlastite žudnje, nećete primjećivati svijet koji vas okružuje.

Pozitivne emocije

Nasuprot navedenom, tzv. pozitivne emocije poput osjećaja radosti, zahvalnosti i ljubavi utječu na sagledavanje šire slike i poboljšanje fokusa. Vjerujem da ćete u mnoštvu prijedloga i ideja za poboljšanje fokusa i koncentracije pronaći one koje su vam bliske i s kojima se možete identificirati.

Odaberite barem jednu i počnite je sustavno primjenjivati. Primijetit ćete ubrzo napredak i rezultate. Ako sami nemate problema u fokusiranju, možda ste dobili ideju kako pomoći drugima. U svakom slučaju, rad na fokusu i koncentraciji zahtijeva vrijeme i predanost, ali svaki uloženi trenutak višestruko će vam se isplatiti.

Savjeti za poboljšanje fokusa

Tehnike poboljšanja koncentracije i fokusa

Vježbe za unapređenje fokusa

Vrijeme vam curi kroz prste? Evo kako ga zaustaviti

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci