Energetika hrane

Sama promjena prehrane obično nije put do željene težine, ako sve drugo ostane isto. Um i hrana rade zajedno. One su dvije strane novčića, a novčić je ono što ste i tko ste. I mišljenje i jedenje načini su izražavanja, manifestiranja i hranjenja onog što ste, kaže Jasna Šafar

Svoja ograničenja hranimo takvim namirnicama

Još je u prvoj polovici 19. stoljeća francuski odvjetnik i političar Jean Anthelme Brillat Savarin, koji je slavu stekao kao epikurejac i gastronom, u svojem djelu Psihologija okusa objavljenom 1825. godine rekao: "Recite mi što jedete, pa ću vam reći tko ste." Kraća interpretacija toga često je spominjana izreka "Ono ste što jedete".

Želite li znati nešto više o prirodi osobe, sve što trebate jest otvoriti njezin hladnjak, kuhinjske ormariće i zaviriti u smočnicu. Slika koju vidite slika je osobe. Mnogi su slike svojih ograničavajućih obrazaca, a onda još ta ograničenja hrane namirnicama s kojoma rezoniraju. Često je to recept za ples u začaranom krugu, sve dok se ne jave ozbiljni zdravstveni problemi ili dok jednog jutra pred ogledalom ne donesemo odluku da ćemo nešto promijeniti. Najčešće mislimo na promjenu prehrane. I to samo prehrane.

Sama promjena prehrane ne daje rezultate

Trud uložen samo u promjenu prehrane obično ne traje dugo. Ako i traje, tada je to pod pritiskom pokušaja ne biti ono što jedeš. Uzmemo li ljudima kobasice, čokoladu, sireve i sl. bez njihove namjere i akcija kojima će promijeniti ponašanje i osobnost, neće se dogoditi ništa. Možda će biti malih, kratkotrajnih uspjeha, ali ne dovoljno.
Mijenjanjem samo jedne strane jednadžbe rješenje nije zadovoljavajuće. Dakle, potrebno je mijenjati oboje – i prehranu i sebe.

Promjena sebe podrazumijeva promjenu osobnosti. Ona počinje na razini misli. Nove misli dovode do promjene osjećaja. Osjećaji vode promjeni raspoloženja. Novo raspoloženje generira novi temperament. Novi temperament utječe na osobnost. Novom osobnosti gradimo novi identitet. Što to na misteriozan način drži hranu iznad naše osobnosti? Zašto smo "ono što jedemo"?

Ništa ne ostaje "izvan mjesta"

Upravo to krije se u ključnom principu energetike hrane, koju dobro objašnjava Steve Gagné. Sve stvari traže vlastitu razinu, mjesto ili područje egzistencije. Traže kvalitativnu razinu, gdje mogu najbolje izraziti svoje kvalitete i gdje najbolje rezoniraju. Kao ilustracija tome, kamen bačen u zrak ne ostaje u zraku. Njegovo prirodno područje ili razina je tlo i tamo se on vraća. Gravitacija? Ok, ali ne nužno – kažu kvantni fizičari. Zakon gravitacije mehaničko je objašnjenje procesa, ali on ne objašnjava zašto se proces javlja. Istina je da je kamen u zraku "izvan mjesta", izvan vlastitog područja egzistencije.

žena hranaNadam se da se u fast food restoranu i vi osjećate "izvan mjesta". Kao što smo ogledala ljudi s kojima smo u interakciji, isto tako je hrana koju jedemo odraz nas. Hrana nas može navući, povući jer upravo se radi o događajima električne prirode. Sve naše interakcije, bilo s hranom ili ljudima, u svojoj su biti električne. Svi smo imali iskustvo bivanja "izvan mjesta". To smo npr. prvi put iskusili kada smo pokušali voziti bicikl. Proces i situacija navlače vas ili vi navlačite nju kako bi odgovarala vašem osobnom procesu u tom trenutku. Isto je i kad smo uvučeni u odnos s drugom osobom. U interakciji oboje uranjaju do izvjesnog stupnja – i jedno uvlači drugo. Ne postoji "neutralna" ljudska interakcija. Kad bi bila neutralna, ne bi postojala baza za interakciju ili atrakciju – kao što neutralni elektricitet ne proizvodi struju.

U balansiranom odnosu svaka osoba ima priliku za ekspanziju i rast te svatko naizmjenično varira između "uvlačenja" i "bivanja uvučenim". No mnogi su odnosi u disbalansu, jedna je osoba većinom uvučena od druge (popustljivac) ili većinu vremena uvlači drugog (dominacija). No i kad je interakcija nebalansirana to ne znači da se radi o nezdravom odnosu. Pozitivna, kreativna interakcija gdje jednostrana uvučenost ima smisla su odnosi tipa dijete-roditelj, student-profesor, itd.

Ili hrana uvlači vas ili vi uvlačite nju

Kad je riječ o prehrani, dvije su pozicije: ili uvlačite hranu da postaje vi ili hrana uvlači vas. Naravno, kad jedete, "uvlačite" je kako bi što bolje odgovarala vašem psihofizičkom procesu. Bilo koja hrana "uvučena" od ljudskog tijela tražit će kvalitativnu razinu, razinu gdje može najbolje izraziti svoje kvalitete i najbolje rezonirati. Tada će biti proslijeđena sustavom probave u proces koji postaje materijaliziran u obliku vašeg tijela. Svaki put kad postajete manji sustav od svoje hrane, postajete podložni uvlačenju. Tada hrana uvlači i bira vas.

Osnovni koncept energetike hrane je zapravo vježba intuicije i prirodnog instinkta. Nije "sistem" klasificiranja hrane tako zahtjevan koliko način treniranja sebe u prepoznavanju onoga što je ispred vas – što je na tanjuru.

To je područje kvaliteta vas samih, vaše osobnosti. To je koncept vašeg "samoznanja" i samospoznaje. Ono što ćete vi prirodno tendirati tražiti u hrani koju birate. Morate biti sposobni prepoznati tko ste i tko želite biti, kako biste svjesno prepoznali hranu koja to hrani.

Bez obzira na to što jedete, birajte kvalitetno

Um i hrana rade zajedno. One su dvije strane novčića, a novčić je ono što ste i tko ste. I mišljenje i jedenje načini su izražavanja, manifestiranja i hranjenja onog što ste. Nije važno odlučiti što jesti ili što misliti, ali je važno odlučiti i znati što ste i što želite biti. Vaše razmišljanje i jedenje determiniraju jedno drugo i oboje su determinirani onim što ste. Kada je vaš vlastiti identitet jači sustav od misli i hrane, tada je izbor uvijek otvoren.

Bez obzira na to što jedete, birajte najbolju kvalitetu. Kvalitativno ste ono što jedete. Birajte prirodnu, neprocesuiranu, organsku i biodinamičku hranu. To zaslužujete! Jedite hranu koju sami uzgajate. Izgradit ćete intimniji odnos s hranom jer ste u poziciji iskusiti njezin životni proces od početka do kraja.
Prvi korak u mijenjanju sebe je želja da se to učini. Jednom kad je odluka donesena, skupit ćete sve kvantitativne sastojke potrebne za kreiranje impulsa prema mijenjanju sebe u kvalitativnu sliku koju želite. Bez obzira tko ili što odlučite biti, hrana će više ili manje utjecati na vaše psihofizičko biće.

Hrana je ogledalo: pogledajte u ono što jedete i naučit ćete vidjeti sebe. Ovo isto tako funkcionira  i na drugi način. Pogledajte sebe u ogledalo i naći ćete odraz onoga što jedete.


Jasna Šafar, kvantni vodič, www.quantum.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci