Empatični ljudi pamte tuđe mirise

Ako ste sposobni proniknuti u tuđe osjećaje, veliki su izgledi da imate i oštar njuh i dobro pamćenje onoga što ste onjušili

Znanstvenicima je već neko vrijeme poznato da se dijelovi mozga uključeni u empatiju i prepoznavanje emocija na tuđem licu u dobroj mjeri poklapaju s centrima povezanima s osjetilom mirisa.

Nedavno su istraživači Wen Zhou i Denise Chen utvrdili da empatični bolje pamte i prepoznaju mirise u praksi. U pokusu su sudjelovale 44 studentice čiji je zadatak bio onjušiti po tri majice i izabrati onu koju je nosila njihova cimerica. Majice su bile pažljivo pripremane, tako da su ih cimerice nosile prethodnu noć nakon kupanja i uporabe bezmirisnog sapuna. Od 44 ispitanice, 21 nijednom u dva pokušaja nije pokazala na pravu majicu, deset ih je odabralo pravu majicu u 50% slučajeva, a 13 ih je pogodilo majicu oba puta.

Ključno je saznanje bilo da su najbolje rezultate u njuškanju postigle studentice koje su se najviše istaknule i u testu empatije, temeljenom na prepoznavanju emocija prema izrazima lica.

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci