Doslovno otvorite prozor i pustite kreativu da 'propuše' kroz vas!

Kad ste u rutini i pod stresom kreativnost nestaje, iskušajte ovaj jednostavan trik za bolju izvedbu!

Korak unatrag za napredak

Možete slijediti sve stručne savjete o produktivnosti od A do Ž, ali ponekad vaša kreativnost jednostavno pati. Ponekad se to dogodi svima - čak i stručnjaku Stevenu Kotleru, autoru bestselera New York Timesa “The Art of Impossible“ i osnivaču i izvršnom direktoru kolektiva Flow Research.

Kad ste u takvoj nevolji gotovo je nemoguće zadržati se na vrhunskim performansama. Dakle, ne pokušavajte se boriti protiv toga! Umjesto toga, najbolje je napraviti korak unatrag. Doslovno. "Najjednostavniji trik za kreativnost na svijetu je ići gledati široka prostranstva", kaže on.

Promjena perspektive

"Kada gledate vrlo široko nebo, periferni vid zapravo aktivira parasimpatički živčani sustav", napominje Kotler. S druge strane, tunelski vid povezan je s reakcijom bijeg-ili-borba - vaše se zjenice šire kao odgovor na adrenalin, tako da više svjetla može ući u oko da biste bolje vidjeli "prijetnju", zbog čega biste mogli posrnuti na zadatku koji je pred vama.

"Kad imate suprotno od perifernog vida, to zapravo ubrzava neuronsku obradu i pojačava kreativnost", objašnjava Kotler. Jedno je istraživanje čak dokazalo da su se sudionici, kad su zaokupljeni mislima, skloni fiksirati na "prazan dio vidnog polja", poput praznog zida ili na nebo gledajući kroz prozor. I nije da su se ovi sudionici jednostavno isključili: odlučivši gledati široke, prazne prostore, smanjili su kognitivno opterećenje uma i tada su mogli učinkovito riješiti probleme.

Otvorite prozor i pogledajte u nebo

Možda se zato pokazalo da uredi dizajnirani s otvorenim prostorima i prirodnim elementima (poput vrtova) ublažavaju stres i promiču suradnju. Naravno, možda nećete imati pristup otvorenom uredskom prostoru, jer mnogi i dalje rade od kuće - u tom slučaju poslušajte Kotlerov savjet i provedite neko vrijeme gledajući u široki krajolik.

"Kad zaglavim kreativno, uvijek idem pješačiti sa svojim psima u prirodu na pola sata i onda se vratim na problem", dijeli. Možda mislite da bi odvajanje vremena od vašeg užurbanog dana smanjilo produktivnost, ali vjerujte da ćete dugoročno vjerojatno bolje proći.

U kreativnoj ste kolotečini? Prema Kotleru, trebali biste si dati oduška - možda prošetati vani ili jednostavno gledati kroz prozor u nebo. U osnovi: Korisno je pomoći vašem umu da odluta; zapravo gledanje u široka prostranstva može poboljšati vašu kreativnost i vještine rješavanja problema.

Pročitajte i:

Kreativnost zapisana u horoskopu

Zašto je važno njegovati kreativnost

Sandy Gallagher: Tajna kreativnosti

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci