Dobro jutro za dobar život

Početak dana obično određuje ton i njegovu ostatku. Život je pun neugodnih iznenađenja, a način na koji počnemo dan može značajno utjecati na našu reakciju na različite situacije

To je tvrdnja psihologa dr. Elishe Goldsteina, autora knjige The Now Effect: How This Moment Can Change the Rest of Your Life i suosnivača ustanove Center for Mindful Living u Los Angelesu. Dr. Goldstein predlaže da svako jutro iskušamo sljedeće četiri stvari – koje nam mogu pomoći nositi se s neizbježnim usponima i padovima – "kao eksperiment da vidimo kako nam se mijenja život".

Osviješteno registriranje

Dobro je dan početi jednostavnim registriranjem svoje "početne pozicije". Kako je vaše tijelo? Koje su emocije zamjetne? Je li vam um smiren ili već zaokupljen jurnjavom na posao? Ležite li u krevetu, pokušajte osjetiti je li vam tijelo opušteno ili napeto. Jeste li smireni ili pak tjeskobni, uzrujani... ili je osjećaj neutralan. Što vam je na umu?

Pripremanje uma za dobro

Nakon kratkog registriranja, svoj um možemo učiniti otpornim na izazove te otvorenim za dobro tako da razmislimo o stvarima za koje u svom životu trenutačno trebamo biti zahvalni. "To može biti nešto tako jednostavno kao što je probuditi se dobre volje, imati krov nad glavom, popiti stvarno odličnu kavu", objašnjava dr. Goldstein. Ističe da "prakticiranjem toga mozak naginje onom dobrom u životu – počet ćete primjećivati sve više i više dobrih stvari što više to budete prakticirali".

Prisutnost u jutarnjim aktivnostima

"Kad ste pod tušem, budite pod tušem umjesto da već rješavate probleme s posla", savjetuje dr. Goldstein. Dok pripremate doručak za sebe ili obitelj, razmislite o donošenju namjere da se tijekom dana brinete za sebe i druge. "U hranu dodajte nešto ljubavi", preporučuje psiholog. Ostavljate li kod kuće nekog člana obitelji ili kućnog ljubimca, prije odlaska ga pozdravite gledajući ga u oči.

Kad je na semaforu crveno...

Vozeći se na posao, crveno svjetlo na semaforu može se iskoristiti kao prilika za još jedno registriranje te čak i resetiranje ako vas je promet već izbacio iz takta. Iskoristite to vrijeme da se centrirate i usredotočite na ono što je važno, preporučuje dr. Goldstein. Dodaje da se može slušati omiljenu glazbu, s namjerom isplanirati dan ili, za promjenu, voziti u tišini. Oni koji se voze javnim prijevozom sve ovo mogu učiniti svaki put kad autobus, tramvaj ili vlak stanu. A oni koji rade od kuće, ovo mogu prakticirati prije nego što uključe kompjutor, a potom svakih 25 minuta napraviti pauzu od 5 do 15 minuta za osviješteno registriranje. "Dobar je osjećaj izložiti se mogućnostima izbora te djelovati na temelju njih s namjerom. To je također podsjetnik da uvijek možete odabrati kako želite reagirati na situacije, bez obzira na to jesu li one dobre ili loše."

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci