Devet razloga da životu kažete "da"

Da, u toj riječi leži čarolija. Tako se često bojimo života - bojimo se neuspjeha, predviđamo najgore, ne znamo što bismo očekivali. Čineći to i često govoreći "ne" prilikama, odbacujemo mnoge sjajne mogućnosti u životu. Ovo je devet dobrih razloga da životu kažete "da"!

Pred nama se često nalaze odluke prerušene u nove izglede za karijeru, prilike za unapređenje na poslu, iznenađenje od prijatelja ili neku drugu vrstu nepoznatog izazova. Sve što u nama stvara iskru radoznalosti ili budi neku želju koja uspavana leži u nama, često je intuicija ta koja nas vodi da kažemo "da".

Ali mi dopuštamo svojim strahovima, umjesto kreativnosti i ljubavi, da nas vode i racionaliziramo "ne". Obično kada kažemo "ne" prilici za ljubav, uvjeravamo sebe ili druge zbog čega je to ispravno i navodimo cijeli popis pravih razloga.

Govoreći životu "da", često trebamo reći "ne" drugima. Riječ je o hrabrosti da činimo ono što znamo da želimo učiniti, ali se bojimo.

Devet razloga da životu kažete "da"

1. Ako ne kažete "da", sprječavate čuda

Prilika katkad kuca i ne čeka savršen trenutak. Jer nema savršenog trenutka. Marie Forleo, trenerica umijeća življenja kaže: "Počnite prije nego što ste spremni." Moramo vjerovati da svemir ima za nas veći plan - onaj koji možemo razumjeti samo kada pogledamo unatrag. Kad kažemo "ne", odbacujemo više od mogućnosti, odbacujemo zabavu koju donosi, učenje i daljnje darove koji se ne mogu otkriti ako si ne dopustimo početno "da".

2. Čim dvojite, znači da je "da"

Da bi nešto bilo pitanje, odluka koju razmatrate, nešto, često duboko u nama, kaže "da". Ono "ne" bi trebalo biti jasno i očito. Obratite pažnju na tog malog "navijača" koji govori "da". Poslušajte što vam želi reći. Često je u pravu.

3. Netko vjeruje da možete

Imati opciju reći "da", znači da netko ili nešto vjeruje da možete nešto postići. Na primjer, ako ste planinar i tražite sponzora za uspon na Mount Everest, tvrtka vas neće pristati sponzorirati ako nisu sigurni da ste sposobni za uspon. Shvatite priliku kao kompliment i povjerenje koje vam ljudi poklanjaju.

4. "Da" otvara više vrata, a "ne" ih obično zatvara

Kad na nešto pristanete, pruža vam se prilika vidjeti kamo vas to dalje može odvesti. A te su opcije često nepredvidljive i čudesne, i kasnije shvatite da do njih nikad ne biste stigli da u startu niste rekli "da".

Da-ne

5. Neke se prilike ne pružaju ponovo

Sreća prati hrabre. Ponekad, kad donosimo odluku i razmatramo oba ishoda, ishod "ne" je povezan sa žaljenjem. A žaljenje je najveći rizik.

6. Život je bogatiji, ispunjeniji, životniji

Kada kažete "da", vi činite više, stvarate više, živite više.

7. Privlači pozitivu

Riječ "da" sama po sebi je pozivajuća i osnažujuća. Kao da kažete "Svijete, ja to mogu!"

8. Širimo se

Zašto smo svi ovdje ako ne zato da bismo živjeli najvišu, najispunjeniju verziju svojih života? Kada kažemo "da", mi pozivamo mogućnosti u svoj život i sposobnost da otkrijemo za što smo sposobni i koliko daleko možemo dospjeti.

9. Život je kratak. Ne pitajte se "zašto", nego "zašto ne"

Steve Jobs je rekao: "Podsjećanje da ću jednog dana biti mrtav najvažniji je alat koji sam ikad našao da mi pomogne pri donošenju velikih odluka u životu." Viđenje šire slike života pomaže nam da odbacimo svoje strahove.

Zapitajte se: Što je najbolje što bi se moglo dogoditi? Razmislite o tome. Kakav je osjećaj? Pustite da vam "sjedne". Odgovor "da" možda je vaša jedina opcija.


Izvor: www.huffpost.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci