Deepak Chopra o otpuštanju: Što se više opiremo nečemu, ono više jača

Deepak Chopra govori o tome što je otpuštanje, kada je potrebno otpustiti i što. Najveći neprijatelj u tome je ego, a najveći prijatelj i saveznik je naša svjesnost

Otpuštanje

U praktičnom smislu prepuštanje znači otpuštanje. Kada otpustimo držanje za svoju viziju stvarnosti, mogu se pojaviti novi oblici stvarnosti. Otpuštanje je proces. Moramo znati kada ga primijeniti, što i kako otpustiti. U tome će nas ego nastojati spriječiti jer on vjeruje da moramo zadržati postojeći oblik stvarnosti kako bismo preživjeli.

Vaš jedini saveznik je Duh koji stvarnost vidi kao cjelinu i nema potrebu kreirati stvarnosti koje se temelje na ograničenjima. Prepuštanje Duhu je svrha sljedećih vježbi. Ovo su koraci.

Automatske reakcije zamjenjuje svjesnost

Svjesnost počinje zamjenjivati reakcije. Reakcija je automatska, proizlazi iz uvjerenja, strahova i očekivanja, a da bi se nadišlo reakcije, potrebna je aktivna svjesnost i propitivanje je li uistinu potrebno zadržavati strah.

Reakcije rezultiraju zatvorenim skupom opcija. Svjesnost rezultira otvorenim skupom opcija. Svaki put kada smo u iskušenju reagirati na isti, stari način, upitajte se želite li biti zatvorenik prošlosti ili pionir budućnosti. Jaki signali reći će vam kada je potrebno otpustiti.

Onda kad se najviše bojimo, ljutimo, tvrdoglavi smo...

Znanje kada treba otpustiti postaje jasno kada ste svjesni. Važan trenutak za otpuštanje je upravo onda kada osjećate najsnažniju potrebu ne otpustiti. Svi mi najčvršće „držimo” nešto kada osjećamo strah, ljutnju, ponos i nepovjerenje. No te sile nemaju duhovnu vrijednost.

U trenucima kada se najviše bojimo, ljutimo, tvrdoglavi smo i nemamo povjerenja, ego nas tjera da reagiramo, čineći nas slijepima za nove mogućnosti. Osjećamo da ne možemo izaći na kraj s time, da smo stiješnjeni i nećemo preživjeti. Ovi osjećaji uzrokuju čvrsto stanje otpora koje onemogućuje da se dogode dobre stvari.

Odustajanje kao duhovni put - pustite da biste dobili

Kad kažemo „uvijek”, u zamci smo

Duh ima dobar ishod za svaku situaciju, ako se otvorimo prema njemu. Ključna riječ za držanje starih uvjerenja je „uvijek”. Čim vam um kaže da se nešto događa uvijek, u zamci ste pogrešnog uvjerenja. „Uvijek” nije nikada točno. U svakom trenutku imate mogućnost izaći iz onoga što vas drži u zamci, vaše automatske reakcije koje su rezultat prošlosti.

Baš kao što je pravi trenutak za otpuštanje onda kada to ne želite, tako je prava stvar koju trebate otputiti, ona koju ne želite otpustiti. Strah, ljutnja, tvrdoglavost i nepovjerenje prikazuju se kao vaši spasitelji.

Ne mora biti nikako nego onako kako jest

Umjesto da kažete: „Mora biti po mome” pokušajte reći: „Ne znam sve. Mogu prihvatiti ishod koji trenutno ne vidim.” Umjesto: „Ne mogu to podnijeti”, recite: „Već sam preživio ovakve stvari”.

Općenita formula je, kada god reagirate u stilu: „Mora biti ovako i nikako drukčije”, osvijestite svoju reakciju i recite: „Ne mora biti nikako osim onako kako jest”.

Budući da je otpuštanje dubok osobni izbor, morat ćete biti svoj učitelj. Možda ćete se osjećati ugodnije s fizičkim otpuštanjem. Fizičko otpuštanje je otpuštanje stresa. Kada ste pod stresom, tijelo je zgrčeno i napeto, a hormonska ravnoteža prelazi u izuzetno budno stanje koje se naziva „borba ili bijeg”. Stoga je potrebno otpustiti stres. Na kratke staze otpuštanje stresa podrazumijeva opuštanje i duboko disanje.

Naše tijelo ne voli zadržavati stres, ono to čini na zahtjev uma. U izrazito stresnim situacijama, jednostavno otiđite i recite osobi s kojom se nalazite u toj situaciji da ćete se vratiti. Dajte sebi dopuštenje da učinite ono što je potrebno da biste se dobro osjećali.

Što god izbjegavamo, vratit će se

Kada se nađete u situaciji u kojoj se događa neka katastrofa, gubitak, povreda... upotrijebite sljedeću formulu.

„Ovo je samo iskustvo. Ja sam ovdje na Zemlji da doživljavam iskustva. Ništa nije pogrešno. Moji strahovi su možda opravdani, ali ishod me neće uništiti. Može čak biti i dobar. Ovdje ima nešto za mene, ako imam svjesnost da to pronađem. Ja sam voljen i stoga sam siguran. To su nova uvjerenja koja, ako su iskrena, pozivaju Duh da vam pomogne. U situacijama u kojima se ego svom silom opire su upravo one koje treba prigrliti jer je sve što rastvara vaše ograničene mentalne tvorevine – blagotvorno.

Postoji zakon nesvjesnog koji kaže – što god izbjegavate, vratit će se i što više to izbjegavate, to će se jače vraćati. Odbijanje suočavanja s činjenicom stvara puno nepotrebne patnje. Umjesto opiranja bilo kojoj emociji, najbolji način da je rastvorimo jest ući u nju potpuno, prigrliti je i progledati kroz otpor. Bolne emocije se vraćaju jer su one dio vas, vi ste ih stvorili prije nego što ste ih odgurnuli od sebe. Uzrok svake emocije je unutarnji, što znači da ga unutarnji rad može iscijeliti.

Što mi moja emocija poručuje?

Kada opazite da vama vlada negativna emocija, pokušajte je prvo otpustiti tjelesno. Upotrijebite sljedeće formule za preoblikovanje svojih emocija.

Umjesto da govorite sebi kako je vaša emocija loša, zapitajte se što vam ona govori. Svaka emocija postoji da bi vam pomogla. Umjesto da je odgurujete, pogledajte je izbliza i često ćete otkriti da su one prikrivene. Ljutnja skriva strah, strah skriva povrijeđenost. Ogoliti emociju znači skinuti njene slojeve i doći do njihova uzroka.

Ako prepoznate da određene situacije uvijek donose iste reakcije, upitajte što trebate naučiti da bi se ta reakcija promijenila. Emocije dolaze i odlaze. Svaka od njih ima svoj ritam. Dopustite sebi da budete u tom ritmu. Najbolji način da se ne utopite u njima je da zajašete val.

Kako postajete sve bolji u otpuštanju, vaša stvarnost će se mijenjati jer nema drugog izbora. U procesu otpuštanja, izgubit ćete mnoge stvari iz prošlosti, ali ćete pronaći sebe. To će biti trajno "ja" utvrđeno u svjesnosti i kreativnosti. Kada time ovladate, ovladali ste svijetom.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr