Deepak Chopra: Činite manje, postignite više!

Priroda funkcionira s lakoćom, prema načelu sklada, ljubavi i prirodne ravnoteže. Kako bismo i mi živjeli na taj način, potrebno je osvijestiti količinu energije koju privlačimo u svoj život. Deepak Chopra predlaže da to učinimo kroz Zakon minimalnog truda

Zakon minimalnog truda

Jeste li ikada u životu nešto toliko željeli i pokušavali dograbiti da bi na kraju tu stvar ne samo izgubili, već gurnuli miljama od sebe? U kulturi u kojoj je normalno da se 'borimo za ono što želimo' preplavljeni smo ratovima i borbama za nešto, za nekoga ili protiv nekoga i nečega. Borimo se protiv bolesti, za nečiju naklonost, višu poziciju... Što na kraju dobivamo tom vječnom borbom?

Jedan od Sedam duhovnih zakona uspjeha koje podučava Deepak Chopra, govori upravo o tome i zove se Zakon minimalnog truda (The Law of Last Effort). Ovaj zakon bazira se na ideji da postižemo više ako se zalažemo manje. Iako zvuči paradoksalno, ako o ovom zakonu razmišljamo kroz načelo očuvanja energije, on ima smisla.

Osnova zakona je da je inteligencija prirode ustrojena tako da uz minimum napora postiže maksimum: cvjetanje cvijeta, rijeka koja teče, kiša koja pada, trava koja raste – sve se pokreće u harmoniji i uz univerzalnu energiju ljubavi bez truda i napora.

Lakoća življenja - kako se prestati "boriti" sa životom?

Zamislite da je vaše tijelo nositelj te energije. Na vama je izbor hoćete li je čuvati ili širiti. Kada nas pokreću strah i ego, trošimo golemu energiju ili čak postavljamo blokade koje zaustavljaju tok pozitivne energije. S druge strane, kada su naša djela motivirana ljubavlju, snagu dobivamo iz univerzalnog izvora energije.

Kada se prepuštamo tijeku ili prihvatimo stvari takve kakve jesu, štedimo tu dragocjenu energiju. Možemo vježbati primjenu ovog zakona i u svakodnevnom životu tako što ćemo naučiti tri stvari:

Vježba potpunog prihvaćanja: Umjesto da se borite protiv situacija koje vam nisu po volji, odlučite ih prihvatiti. To ne znači da ste pasivni, već ste, oslobađajući se tenzije konstantne borbe, spremniji učiniti ono što zaista želite. Također, prihvaćanje umanjuje našu patnju koja predstavlja otpor prema određenoj situaciji.

Preuzimanje odgovornosti: Ne prebacujte krivnju na druge ljude i okolnosti, ali ni na sebe. Fokusirajte se na ono što danas možete preuzeti kako biste napredovali.

Ne branite se: Ne rasipajte energiju na pokušaje da se obranite ili nekome dokažete. Budite fleksibilni i prijemčivi i za druga mišljenja.

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci