Četiri forme ženske psihe - koja je kod vas dominantna?

U eseju "Strukturne forme ženske psihe" Toni Wolff, dugogodišnja suradnica Karla Gustava Junga, naglašava da je ženska psiha drukčija od muške. Četiri arhetipska modela koja opisuje: majka, ljubavnica, amazonka i posrednica predstavljaju ilustraciju četiriju osnovnih težnji i dijelova psihe koje, u manjoj ili većoj mjeri, svaka od nas posjeduje

Za samospoznaju i samorealizaciju važno je da žena prepozna koja strukturna forma najviše odgovara njenoj osobnosti. Svaka od nas ima sva četiri aspekta koja opisuje Toni Wolff, pitanje je samo u kojoj mjeri ćemo ih osvijestiti i uskladiti s načinom života i temperamentom. Potpuno ispunjenje cjeloživotni je proces, konstantan razvoj i rad na sebi, ali njegov je rezultat veličanstven – cjelovitost bića.

Četiri dijela mozaika ženske psihe

U srednjovjekovnom misticizmu duša je dio kojim osjećamo Boga i koji nam istodobno služi za "nošenje Boga u nama"; mjesto gdje dolazimo do srži svog bića i u isto se vrijeme povezujemo s "izvorištem". Duša je psiha, ženski princip, princip koji povezuje.

Od najstarijih vremena ljudi su težili kroz različite tipove ženskih božanstava uhvatiti i definirati ono što se možda i ne može u potpunosti definirati i objasniti dok se ne proživi – različite aspekte ženske ličnosti u likovima božanstava: Hera, Demetra, Afrodita, Atena, Artemida...

Četiri osnovne strukturne forme ženske psihe u psihologiji se shvaćaju kao kreativni matriks na kojem se radi i koji se nadograđuje. U ovim obrascima prepoznat ćete dijelove svog ponašanja i senzibiliteta, ali jedan će svakako biti dominantan. Uz njega, osjetit ćete tragove, prepletanja i utjecaj drugih opisanih obrazaca koji mogu izazivati konfuziju i zbunjenost. Katkad se drugi i treći obrazac integriraju kasnije, u drugoj polovici života.

Majka

Majčinski tip i njegovateljica, pomaže, voli dobrotvorni rad, sve što podrazumijeva njegu i podučavanje. Ona je tu da pruži ljubav i stvori osjećaj sigurnosti. Instinktivno reagira na sve ono što je u procesu nastajanja u drugome, što je nerazvijeno i treba zaštitu, ili je u opasnosti. Majka nalazi ispunjenje u vezama gdje je potrebna zaštita i pomoć.

Negativan aspekt majke je anksiozna, opterećujuća briga, ali i nedostatak vjere u snagu i samostalnost drugog. Ona pronalazi sebe u majčinskoj dužnosti i bez nje se osjeća prazno, neispunjeno. Može lako upasti u zamku "življenja tuđeg života" i zanemarivanja sebe. Kada je žena svjesna svoje primarne majčinske strukture, u skladu s njom će urediti život - kroz brak, majčinske aktivnosti ili profesiju. Brak ili ulogu doma mogu preuzeti i društveno korisne institucije i organizacije.

Hetera (ljubavnica, pratiteljica)

Više od ostalih tipova, hetera je usmjerena na stvaranje čvrstih veza, prije svega s muškarcem, kojem je potpuno predana i posvećena. Za razliku od majke, u ovom je tipu naglašena erotika i zavodljiva priroda odnosa. Interesi, sklonosti i problemi muškarca dio su njenih interesa, ona ih stimulira i potiče. Hetera će uvijek težiti izgraditi i potpuno proživjeti vezu s drugim, sa svim njenim nijansama i dubinama.

Ta veza ipak nije bez opasnosti: lako može doći do disbalansa u vrednovanju odnosa. Primjerice, muškarcu veza sa ženom može biti na drugom mjestu, a kod hetere je obrnuto - sve drugo, socijalna sigurnost, karijera, čak i osobne težnje i ciljevi uvijek su u drugom planu. Naglasak je na odnosu, koji nije bez idealizacije.

Amazonka

Amazonka je od svih tipova ženske psihe najsličnija "muškom" poimanju života i svijeta. Jako dobro razumije kulturne i društvene vrijednosti svog vremena, neovisna je i samodostatna. Za razliku od majke i hetere, amazonka nije ovisna o odnosu s muškarcem jer njen razvoj nije baziran na vezi. Međutim, njihove su vrijednosti slične, oboje su okrenuti objektivnim ciljevima (uspjeh u poslu, sportu, umjetnosti, vođenju organizacije). To su žene od karijere, one koje su nezamjenjive u svom poslu. Mogu imati naglašen natjecateljski, rivalski duh, a svoje osobne probleme potiskuju ili stavljaju u drugi plan.

Za razliku od majki, one nemaju strpljenja ni razumijevanja za ono što je slabo i još u razvoju. Amazonke su također u opasnosti doživljavati veze s ljudima kao sredstva i ljestvice za društvena i poslovna postignuća.

Posrednica

Jasno osjeća duhovna strujanja i težnje svog vremena. Snažnom intuicijom uronjena je u psihološku atmosferu svoje okoline. S lakoćom prodire u kolektivno nesvjesno i u stanju je iznijeti još neosviještene psihičke sadržaje drugih ljudi, ali i duhovnu atmosferu svog vremena, tako da i drugima bude korisna, vidljiva i razumljiva... Da bi prenijela drugima ono što vidi i osjeća, posrednica (između svjesnog i nesvjesnog) mora pronaći adekvatan jezik. To može biti jezik umjetnosti, astrologije, psihologije... onaj koji uvodi nesvjesno u ljudski život i tako ga iscjeljuje i vodi ka svjesnosti.

Više od drugih tipova ličnosti ona mora raditi na sebi, ali pritom ne smije zaboraviti na osjećaj za realnost.

Sve četiri forme postoje u svakoj ženi. Ako se tijekom života ne dogodi integracija sljedeće strukturalne forme, primarna će se preuveličati i prijeći u svoj negativni oblik. Treća strukturna forma obično se integrira u drugoj polovici života i najčešće je na istoj osi s drugom. Četvrta forma zadaje "najviše muka" jer predstavlja veliki kontrast originalnom karakteru u realnosti. Međutim, tek integracijom četvrtog elementa osoba postaje potpuna i cjelovita.

Marija Jovičić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci