Bullet Journal: Metoda koja će vam pokazati kako organizirati svoj život da biste postigli sve što želite

Autor knjige 'Metoda Bullet Journal' Ryder Carroll godinama je živio gubeći se u obavezama, i tada je smislio ovu vrhunsku metodu koja će vam pomoći da...

Kada gledamo svoj život, možemo to činiti iz raznih kutova. Postoje stvari koje moramo, ali i one koje bismo htjeli obaviti. Također, glave su nam pune misli i ideja koje ispare čim se okrenemo. A što je s dugoročnim ciljevima koji zahtijevaju planiranje jer se ostvaruju u etapama? Životi su nam često previše složeni da bismo uvijek uživali u njima. Iz tog su razloga nastali brojni sustavi organizacije te iz njih još brojniji seminari i aplikacije.

Autor metode Bullet Journal, Ryder Carroll prošao je sve te sustave, no njegov nemiran um nije se uspio zaustaviti ni na jednom. Uvijek je postojao procijep kroz koji je nešto curilo, čineći cijelu stvar neprikladnom. Tijekom godina promišljanja osmislio je vlastitu metodu – analognu – za koju su nužne tri stvari: bilježnica, olovka i nešto malo volje.

Osnovne postavke metode Bullet Journal su sljedeće: ono što nam se događa u životu dobro je zapisivati te to zapisivanje treba činiti vlastitom rukom na papir. Čim to počnete raditi uvidjet ćete da se pokreće proces koji s vremenom postaje sve dublji i intimniji. To je razlog zašto su ljudi stoljećima svoje misli zapisivali u dnevnike.

No, budući da je ovo metoda koja nam želi pomoći da nešto postignemo, a ne samo reflektiramo, veliki dio nje odnosi se na usustavljivanje napisanog. Tako ćete u svom dnevniku imati razna „poglavlja“ koja se nadopunjuju. Dnevni zadaci, tjedni zadaci, ciljevi, ideje, pregledi svega što ste dosad učinili, jasno planiranje budućnosti... Sve to zaokruženo je dodatkom „smisla“ koji često nedostaje. Naučit ćete kako činiti svari koje doista želite činiti, usput odbacujući nepotrebne zadatke koji samo oduzimaju energiju i odvraćaju pozornost s bitnog.

Bullet JournallMetoda Bullet Journal, kazuje nam autor, nastala je uz mnogo propalih pokušaja. Kada je konačno postala cjelovita, autor ju je podijelio s prijateljima i poznanicima. Reakcije su bile oduševljenje, a to ga je potaknulo da informaciju proširi dalje. Ubrzo je postala viralna te sada broji milijune sljedbenika diljem svijeta. Samo na Instagramu, ukucate li pojam #bulletjournal, naći ćete gotovo 6,5 milijuna fotografija individualiziranih dnevnika. Slažete li se da to nije malo i da se tu nešto zanimljivo događa?

Iako postoje bilježnice Bullet Journal, za uspješnost bit će vam dovoljna obična bilježnica (kad je popunite, uzet ćete drugu i tako nastaviti). Autor u knjizi objašnjava principe kojih se treba držati na početku a poslije ćete nastaviti sami već prema preferencijama koje imate. Time metoda postaje osobno vaša što je jako poticajno za nastavak.

Sve u svemu, knjiga 'Metoda Bullet Journal' (izdavač Koncept, 129 kn) dobrodošlo je oruđe kojim ćemo prekopati zapuštene vrtove vlastitih umova pune korova te u njima uzgojiti lijepo posložene gredice mirisnih i šarenih cvjetova.

 

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci