Budite vjerni sebi

Prikrivanje vlastite prave prirode izaziva osjećaj moralne nečistoće, upozoravaju znanstvenici

Neživljenje svoje prave prirode je poput laganja i varanja

Prema istraživanju o kojem je izvijestio časopis Psychological Science, poriv za autentičnošću – življenjem u skladu sa svojim osjećajima i vrijednostima – može biti toliko bitan da narušavanje istinskog doživljaja vlastite prirode izazove osjećaj nemoralnosti.

"Naš rad pokazuje da osjećaj neautentičnosti nije prolazan i površan fenomen – on prodire do same biti onoga što znači biti moralna osoba", objašnjava Maryam Kouchaki sa Sveučilišta Southwestern. Ona i njezini kolege Francesca Gino s Harvarda te Adam Galinsky sa Sveučilišta Columbia krenuli su od pretpostavke da bi osjećaj vlastite neautentičnosti mogao imati jednake psihičke posljedice kao nemoralno ponašanje poput laganja i varanja, s obzirom na to da je u oba slučaja riječ o neiskrenosti, bilo prema drugima bilo prema sebi.

Pranje savjesti

Nečije nastojanje da se uklopi u društvo koje ima drukčije vrijednosti ili tobožnje oduševljenje nečime što zapravo ne bi želio učiniti tipični su primjeri laganja samome sebi. Osim takvih društvenih situacija, i neprestano "glumljenje" na radnome mjestu kako bi se odgovorilo na zahtjeve klijenata, kolega ili šefova ponašanje je koje nije u skladu s vlastitom prirodom.

Osjećaj neautentičnosti izaziva veliku tjeskobu, tugu i osjećaj moralne nečistoće, ističu znanstvenici na temelju rezultata istraživanja. Prema navodima ispitanika koji su pisali o slučajevima vlastite neautentičnosti, oni imaju osjećaj kako nisu u dodiru sa svojim iskonskim sebstvom te se osjećaju nečistije, prljavije ili pokvarenije od onih koji su pisali o situacijama u kojima su se osjećali autentično. Usto, navodili su niže samopoštovanje vezano uz vlastitu moralnost te se, među ostalim, ocijenili manje velikodušnima i kooperativnima nego ispitanici iz druge skupine.

Ipak, upravo su oni pokazali veću spremnost da pomognu istraživačima dodatnim 15-minutnim ispitivanjem nego drugi ispitanici. Istraživači nagađaju da je to motivirano osjećajem moralne nečistoće te željom da se opere savjest. Potaknuti rezultatima istraživanja, spomenuti znanstvenici najavljuju nova, koja bi trebala omogućiti bolje razumijevanje posljedica osjećaja (ne)autentičnosti i na ljudsku psihu i na ponašanje.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci