Bit ću sretna kad... Što nije u redu s tom misli?

U našem umu gotovo uvijek vreba barem jedna misao koja nas bocka svojom zločestom bodljicom: sve će biti u redu i bit ću sretna kad... Kad budem mršavija; kad nađem bolji posao; kad sretnem pravog muškarca; kad zaradim puno novca... Takva nas misao munjevitom brzinom odvlači iz sadašnjeg trenutka u budućnost koju ni sami nismo precizno definirali. Ako ne pripazimo, ta će se misao pretvoriti u duboko uvjerenje da je sreća negdje drugdje. To će nas lišiti osjećaja zadovoljstva...

Zadovoljstvo se vježba nevezanošću

Zadovoljstvo je sposobnost primjećivanja onoga što je tu pred nama i što čini sadašnji trenutak. Ono počinje u trenutku u kojemu ne čeznemo ni za čim drugim, ne želimo biti negdje drugdje, nije nam potrebno ništa što bi moglo upotpuniti taj trenutak. I važno je da ne pokušavamo taj trenutak zadržati, kontrolirati, posjedovati. Zadovoljstvo se vježba nevezanošću: primamo i puštamo te tako ulazimo u ritam samog života.

Kad osjetimo da nam upravo u ovom trenutku svijet nudi nešto posebno, bez obzira na to je li riječ o nečemu lijepom i ugodnom ili o nečemu izazovnom i teškom, na nama je da odaberemo otpor ili prihvaćanje. Mnogo toga što sad jesmo i što sad imamo nekad je bilo dio naših nada i planova.

Najbolji prijatelj osjećaja obilja

Zadovoljstvo vježbamo prisjećanjem kako smo nekad mogli samo sanjati da ćemo biti tu gdje jesmo. Podsjetite se na to da ne postoji nitko tko bi svijetu mogao ponuditi ono što mu možete ponuditi vi - kao posebna, jedinstvena, prekrasna osoba u svoj svojoj nesavršenosti.

Zadovoljstvo ide ruku pod ruku s prihvaćanjem i puštanjem, sa zahvalnošću i sposobnošću da osjetimo upravo ovaj trenutak i u njemu se opustimo. Zadovoljstvo je najbolji prijatelj osjećaja obilja.

Želja za rastom i širenjem te planovi za budućnost nas motiviraju, no zašto na putu osobnoga razvoja i ostvarivanja ciljeva ne bismo putovali osnaženi slatkim okusom zadovoljstva! To je moć zadovoljstva: ući u svjestan odnos sa sadašnjim trenutkom, biti prisutan i zahvalno prihvatiti darove života te uvijek iznova to ponavljati.

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci