Biologija vjerovanja: Oslobodite se nesvjesnih uvjerenja i postanite slobodni krojiti novi život

Kao ljudska bića sposobni smo donositi odluke. Zašto onda ne možemo donijeti odluku koja bi promijenila našu stvarnost? Kakve veze s tim ima naš sustav vjerovanja i kako to promijeniti, savjetuje life coachkinja Marina Loboja

Zašto ne možemo promijeniti život?

Kao čovjek, po prirodi ste svjesno biće. Imate sposobnost mišljenja i rasuđivanja. Sposobni ste donositi odluke. Zašto onda ne donesete odluku koja bi promijenila vašu stvarnost? Zato što vaš sustav vjerovanja ne podržava novu stvarnost, stvarnost koju zapravo želite. Vaš sustav vjerovanja podržava samo onu stvarnost koju živite.

Za provjeru istinitosti ove tvrdnje možete se prisjetiti neke osobe iz svoje sredine koja nikad nije zadovoljna, bez obzira na životnu situaciju u kojoj se nalazi. Ta osoba uvijek ima jedne te iste probleme, iako bi po logici stvari svaka situacija u kojoj se ta osoba nalazi trebala biti drugačija. O čemu se tu zapravo radi? O sustavu vjerovanja

Vjerovanja stvaraju iskustva

Podsvjesni um funkcionira po principima vjerovanja. Mozak svake sekunde obrađuje hrpu informacija i pri tome troši puno energije. Da bi se spriječilo nepotrebno trošenje energije na neprestano razmišljanje o svakoj novoj situaciji, mozak koristi naučene obrasce u situacijama koje prepozna da odgovaraju proživljenoj situaciji, te aktivira vjerovanje i ponašanje se počinje odigravati sukladno istom.

Vjerovanja, dakle, stvaraju iskustva koja potvrđuju istinitost onoga u što vjerujete.

Vjerovanja mogu biti glavna (bazična) i sporedna. Bazična vjerovanja stvaraju okosnicu oko koje se formiraju sva druga vjerovanja i koja ta sporedna vjerovanja drže na okupu.

Glavna vjerovanja su programi koji su duboko nesvjesno potisnuti u podsvjesni um. Vjerovanje stvara emociju, bazične osjećaje kao što su: "Ja ne zavređujem", "Nisam dovoljno dobar", "Nisam voljen", "Nevidljiv sam", "Ne pripadam", "Odvojen sam", itd. Prateći sporedna vjerovanja možete otkriti glavno vjerovanje.

Otkrijete svoje glavno vjerovanje

Velika je stvar već i prepoznati da ono postoji. Ako znate o kojem se bazičnom vjerovanju radi, prednost pred istim još vam je veća.

žena, livada, slobodaOd malih nogu su vas učili da ono što mislite i ono što osjećate jest istina, u što ste povjerovali posebice ako su vam misli pri tom bile poduprte pratećim emocijama.

Temeljem ove spoznaje slobodni ste promatrati svoje misli i ono što se dešava unutar vas na potpuno drugačiji način. Spoznaja da sve što u umu vidite jest uzrokovano vjerovanjem stavlja vas u ulogu promatrača.

Dozvolite si promatrati svoje misli čisto, bez prosudbe. Zapanjit će vas koliko toga mislite i što sve mislite! Kada promatrate misli bez prosudbe, na razini uma odigrava se film, ali za njega više niste vezani, jer je izostala emocija koja je inače taj film pratila. U tom trenutku otvara se prostor za spoznaju da je situacija koju doživljavate u umu, a time posredno i ona koju doživljavate u stvarnosti, zapravo izmišljena.

Isključite svoje prekidače i iskusite slobodu

Vjerovanja su skrivena u podsvjesnom umu i ona su tu, bez obzira da li prepoznajete njihovo postojanje ili ne. Kad se čovjek osjeća dobro, koncept vjerovanja uzeo je pauzu. Nije izazvan ničime u iskustvu. Nije bilo podražaja koji bi ga potaknuli. Izazovi su ti koji pretvaraju određeno vjerovanje u djelovanje. I najmanji okidač može stvoriti da vaš naučen stav prema određenoj situaciji bude izazvan.

Izazovi obično dolaze izvana, najčešće od drugih ljudi. Ljudi obično znaju koji su vaši okidači i kojeg od njih treba pritisnuti da bi u vama izazvali određenu reakciju, posebice ako vas dobro poznaju. Što onda činiti?

Preuzmite odgovornost za svoje reakcije. Jedini vi možete sebe učiniti sretnim ili nesretnim! Nitko drugi. Taj drugi je samo pritisnuo prekidač. Prekidač je na vama. Ako se želite osloboditi ove uzročnosti, isključite svoje prekidače. Drugi i nadalje mogu pokušavati pritiskati taj prekidač, no taj prekidač više neće raditi. Nakon toga će napokon i odustati. Neće im više biti zanimljivo, jer je naučena igra izostala. Na taj način povratili ste sebe sebi. Više niste uvjetovani. Došli ste do svoje slobode.

Kada postanete slobodni od glavnog vjerovanja npr. „Ja sam nevoljen” to ne znači da ono u vama više neće postojati i da će vas cijeli svijet odjednom voljeti. Neće vas voljeti, međutim to vam više neće biti važno jer ćete biti slobodni.

Više o autorici možete saznati ovdje.

Marina Loboja, mindfulness trener i life coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci