Ako ste istinski prisutni na poslu, nema stresa

Učite biti ovdje i sada i na radnom mjestu. Imat ćete bolji uvid u stvari, bit ćete kreativniji i manje opterećeni, kaže naša suradnica quantum coach Jasna Šafar, i preporučuje vježbe

Stop! Stop! Stop! Zaustavite se na trenutak.
Uzmite par trenutaka i razmislite o svom radnom danu. Kako se trenutno osjećate? Prestrašeno, uzbuđeno, tužno, depresivno, sretno, stresno? Što je u ovom trenutku vaš istinski osjećaj? Ne prosuđujte, samo osvijestite. Jeste li prisutni (ne govorimo fizički nego prisutni duhom)? Jeste li sada ovdje? Ili obavljate nešto, a paralelno vam se vrte razne misli? Koliko ste koncentrirani dok čitate, primjerice, ovaj članak? Biti prisutan znači čitati i upijati riječi iz članka. Pritom vaš um miruje i samo prihvaća informacije, ne "vrti" paralelno brojne druge misli.

Stanje svjesnosti smanjuje stres i potiče kreativnost

Biti u sadašnjem trenutku znači biti svjestan svoje prisutnosti, praznine i pomnosti. Kroz djelovanje u sadašnjem trenutku vaš iskonski potencijal "nagrađuje" vas dodatnim informacijama, kreativnošću, uvidima, osjetom mirnog zadovoljstva koji vam prožima cijelo tijelo. U tim trenucima možete osjetiti život u svom tijelu, doslovce krv koja teče vašim žilama. U tim trenucima osjećate protok svoje iskonske energije koja se ne ograničava samo na tijelo.

Stanje potpune svjesnosti i prisutnosti ovdje i sada, kako pokazuju brojna istraživanja, smanjuje stres, depresiju i anksioznost. Tzv. mindfulness praksa u tvrtkama (npr. eBay, Facebook) povećava kreativnost, inovativnost i da… produktivnost. Mnoge tvrtke imaju čitave programe usmjerene na svjesnost na radnom mjestu. Dobrobiti su:
•    Jasnije razmišljanje
•    Kvalitetnija komunikacija
•    Veća kreativnost
•    Bolje vještine rukovođenja
•    Bolji timski rad
•    Poboljšana sposobnost rješavanja konflikata
•    Povećanje stabilnosti u razdobljima promjena
•    Veća produktivnost
•    Mogućnost proaktivnog, a ne reaktivnog djelovanja na uobičajene obrasce ponašanja

Nove životne naočale

Uvođenje takve prakse u cijelu tvrtku nije jednostavno i zahtijeva mnogo energije. Neke tvrtke još nisu svjesne što to može značiti za njih i imaju velik otpor prema uvođenju te metode i edukacije djelatnika. Međutim, to nije važno. Vi ste važni. Vaše ovdje i sada potiče razvoj vaše svjesnosti kojom ne samo da se vi razvijate već utječete na razvoj kolega. Proces može trajati onoliko koliko vi dopustite, a može se realizirati trenutno, rapidno.

Bitno je da ste svjesni da vi pokrećete promjenu. Ta informacija ili uvid osvještava vaše samopouzdanje, snagu, moć, ljubav, i sve ostale dimenzije vašeg iskonskog potencijala koje su trenutno zakopane ograničavajućim programima. Na neki način dobivate nove životne "naočale" kojima jasnije vidite sebe i svijet oko sebe. No da bi to bilo moguće, potrebno je vježbati.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci