8 univerzalnih snova i njihovo značenje

Simbolika snova u svakoga je drukčija, no ipak postoje i neke univerzalne 'varijacije na temu' koje se uobičajeno pojavljuju u snovima ljudi, bez obzira na njihovo podrijetlo, osobnost i način života

1. U stresnim situacijama ljudi često sanjaju da ih netko (čudovište, divlja životinja) proganja i napada. Suprotni takvim snovima su oni u kojima onaj koji sanja susreće slavne ljude (npr. zvijezde i političare) ili doživljava s nekim ugodan tjelesni kontakt te snovi u kojima mu pomaže magičan životinjski prijatelj.

2. Snovi o smrti, u pravilu, ne navještavaju tjelesnu smrt, nego je riječ o „umiranju“ dosadašnjeg načina života, odnosa s nekim i slično. Snovi o povredi (koji uključuju i snove o ispadanju zuba) obično govore o osjećaju povrijeđenosti ili strahu od povrede, tjelesne ili emotivne. Ponekad nas upozoravaju na to da se ne brinemo dovoljno o sebi ili da su naši pothvati opasni. Ovakvim snovima suprotni su snovi o iscjeljenju i ponovnom rođenju.

3. Problemi s prijevoznim sredstvima (npr. sanjamo da vlak kasni ili smo propustili brod) upozoravaju nas na to kako nam stvari na javi izmiču kontroli ili da propuštamo neku priliku. Snovi o putovanjima na fantastična mjesta, u prošlost ili budućnost, obično najavljuju početak nečeg novog u životu.

4. Snovi o gubitku novca ili drugih materijalnih vrijednosti (npr. uništena kuća), osim što doista mogu biti upozorenje na takve događaje, upućuju i na gubitak neke druge vrijednosti u životu, poput nečije podrške ili poticaja. Za razliku od njih, snovi o popravljanju kuće te o pronalasku novca i vrijednih svari na mjestima gdje to ne očekujete, mogu upućivati na neku osobu ili situaciju čije vrijednosti dotad niste bili svjesni.

5. Nerijetko sanjamo da smo zakazali na važnom ispitu ili nastupu. Ponekad je značenje doslovno, no znatno je češće riječ o životnoj kušnji ili izazovu s kojim se bojimo uhvatiti ukoštac. Snovi o uspjehu na ispitu ili nastupu mogu, osim doslovnog, imati i značenje prelaska na višu razinu razumijevanja ili djelovanja, ili upućivati na talente i vještine kojih nismo bili svjesni.

6. Pad ili utapanje u snu mogu odražavati gubljenje tla pod nogama u stvarnom životu, strah od degradacije i slično. Suprotni su im snovi u kojima letimo ili plivamo; iz njih se budimo s osjećajem slobode, radosti i samopouzdanja.

7. Snovi o golotinji najčešće su znak nelagode i nespremnosti za suočavanje s izazovima. S druge strane, snovi u kojima smo prikladno i elegantno odjeveni znače da smo zadovoljni svojim izgledom ili se osjećamo spremni za hvatanje ukoštac s nekom situacijom na javi.

8. Životne krize mogu biti praćene snovima o katastrofama poput poplava, potresa, ratova. Osim što najavljuju konkretan događaj ili pomažu sanjaču proraditi traumu, takvi snovi upućuju na osjećaj ugroženosti ili na zdravstvene probleme. U snovima suprotna sadržaja sanjač je zadivljen prirodnim ljepotama, promatra čudesne događaje ili sudjeluje u njima. To govori o duhovnom buđenju koje prati osjećaj jedinstva s prirodom ili drugim ljudima.

Pročitajte i:

Snovi - kompas koji nam pokazuje životni smjer

7 znakova da ste sanjali prošli život

Kako 'uhvatiti' i razumjeti san?

Snovi - otkrijte poruke nesvjesnog uz pomoć astrologije
žena

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci