8 stvari kojih se dobro riješiti da biste u Novu ušli kao novi

Riješite se sklonosti, uvjerenja i misli koje vas onemogućavaju da u novu godinu uđete kao novi

Kraj godine obično je vrijeme rekapitulacija i novih planova. Da biste u novu godinu ušli bez nepotrebnog tereta, Bianca Sparacino, autorica knjige Seeds Planted in Concrete, predlaže da se oslobodite ovih osam stvari:

  • vlastite zone sigurnosti – život se otvara na bezbrojne inspirativne načine kada dopustimo sami sebi suočavanje sa svojim strahovima i zamjenjivanje onog na što smo se naviknuli stvarima koje mogu donijeti način života kojem težimo. Tražite li promjenu, osjećaj rasta, vrijeme je da prihvatite nepoznato i radite nešto različito.
  • mišljenja drugih o vašem životu – uvijek će biti onih koji će se naći pozvanima dijeliti vam savjete i upute za "ispravan" život, onih koji će vas prosuđivati i pokušati mijenjati. Ostanite na svom putu i živite svoj život.
  • svojeg mišljenja o životu drugih ljudi – i ovdje je stvar u tome da živite svoj, a ne tuđi život. Čemu razglabati o tuđim životima kad je slika koju imate o njima nepotpuna, a često i lažna.
  • čekanja da se stvari koje želite "jednostavno dogode" – umjesto da čekate da vaš život postane onakav kakav želite, vrijeme je da ga učinite onakvim kakav želite da bude. Svi imamo taj potencijal i kad naše vizije prati trud da ih se ostvari, i najluđi snovi mogu postati stvarnost.
  • sklonosti da se da prednost "cool" pozi umjesto povezanosti s drugima – izbjegavanje kontakta očima, glumljenje nezainteresiranosti, tempiranje odgovora, susprezanje osjećaja iz straha da se ispadne "previše emotivan", "nerazuman", "zahtjevan" – iako se čini da se time štitimo, može dovesti do osjećaja izoliranosti, osamljenosti i neshvaćenosti.
  • ljubavi koje više nema – podsjetite se da često zapravo čeznete za lijepim trenucima iz prošlosti, a zaboravljate kako je bilo i onih loših, koji su uostalom i doveli do prekida. Umjesto da živite u prošlosti, otvorite se novim odnosima i ljubavi kakvu zaslužujete.
  • stvari koje podnosite – ovo je prilično jednostavno, kaže Bianca Sparacino: u životu treba uživati, a ne trpjeti. Ne morate oko sebe imati toksične ljude, ne morate ostati u vezi koja vas ne ispunjava, ne morate "podnositi" bilo koji aspekt svog života.
  • uvjerenja da je prekasno – nikad nije kasno promijeniti život, postati onakvi kakvi ste se nadali da biste mogli postati ili voljeti onako kako ste to oduvijek željeli. Često zaboravljamo kako nismo vezani i ograničeni svojom prošlošću. Ne moramo biti ista osoba kao prije godinu dana, ne moramo činiti iste greške koje smo činili u mladosti, možemo željeti drukčije stvari. Moramo vjerovati da nikad nismo previše stari, previše umorni i previše slomljeni da bismo napravili prve korake prema promjeni. Svaki se dan budimo sa sposobnošću da krenemo iznova – nikad nije prekasno to iskoristiti.
Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci