8 podsjetnika za svjesno bivanje u trenutku

Leo Babauta, autor čitanog bloga Zen Habits daje nam jednostavne podsjetnike kako tijekom dana biti prisutni i uživati u svakom proživljenom trenutku….

Kaos vlada većinom našeg života i svaki podsjetnik da postanemo prisutni može biti od pomoći. Danas ću podijeliti neke jednostavne navike koje većini vas neće biti nove, ali koje su jednostavni podsjetnici koje ćete unijeti u svoj dan.

Toplo vam preporučujem da ih zapisujete na kartice, ljepljive papiriće, zaključane zaslone na mobitelu i na drugim mjestima na kojima ćete ih vidjeti tijekom dana.

1. Zastanite i udahnite

Jednostavno odvojite trenutak nekoliko puta tijekom dana da napravite stanku i obratite pažnju na svoj dah. Primijetite kako se osjećate. Budite prisutni u svojoj okolini.

2. Idite polako i uživajte

Dok jedete, svaki zalogaj žvačite polako, napravite stanku i dišite između zalogaja i zaista i istinski uživajte u svakom zalogaju. Koliko često dajemo sebi taj dar? A to možemo učiniti s bilo kojom aktivnošću - radite to polako i uživajte u aktivnosti. Pranje posuđa. Tuširanje. Pranje zuba. Čišćenje kuhinjskih površina. Idite polako i uživajte u potpunosti.

3. Pronađite trenutke tišine

Gotovo u bilo kojem trenutku dana možemo pronaći mirnoću. Sklupčajte se na kauču s knjigom. Sjednite na klupu u parku dok ste u šetnji. Izađite vani i pogledajte prema nebu ili prema drveću. Umjesto da se neprestano krećemo, možemo zastati u tišini i uživati u toj tišini.

4. Budite znatiželjni

Bez obzira što radili, prilika je da unesete znatiželju. Što može potaknuti vašu znatiželju dok vam netko govori? Primijetite kada ste svoju znatiželju zatvorili u mišljenja, stavove, prosudbu, pravednost. To je obično kad smo frustrirani ili kruti u svojim pogledima i pravednostima. Umjesto toga, možemo li unijeti znatiželju u trenutak i vidjeti što se od te osobe ili situacije može naučiti? Zaista pokušajte znati više i u sve unesite dozu radosne znatiželje koju smo kao djeca imali o svemu na našem svijetu.

5. Prepustite se neznanju

Želimo znati odgovor. Neznanje je stanje iz kojeg većina ljudi želi odmah izaći, pa ćemo napraviti plan, pretražiti Google, pokušati pronaći sigurnost. Nema ništa loše u tome, ali kako bi bilo ostati u neznanju? Kako bi bilo postati znatiželjan i uživati u neutemeljenom osjećaju da nemate fiksni put ili pogled? To možemo uključiti u bilo koju aktivnost, bilo koji razgovor.

6. Stvorite rituale pažljivosti

Male stvari, poput pranja zuba, mogu postati ritual za vježbanje pozornosti, užitka, znatiželje. Vrijeme dok jedete svoj jutarnji obrok može biti vrijeme za samo usporavanje i uživanje. Pokretanje računala ujutro može biti prilika za ritual da budete prisutni u onome što vam je danas važno. Isključivanje računala navečer može biti prilika za razmišljanje o onome što ste danas naučili. Postoji puno malih prilika poput ove za stvaranje rituala kako bi bili prisutni.

7. Zapitajte se što bi vas danas obradovalo

Svaki dan možete započeti s pitanjem što bi vas učinilo sretnim. Postoji li postignuće koje bi ovo učinilo sjajnim danom? Ritual samopomoći? Telefonski poziv mami ili najboljoj prijateljici? Neka ovo bude glavni prioritet dana!

8. Pronađite čudo i strahopoštovanje odmah. U svakom trenutku, ako mu se otvorimo, možemo pronaći strahopoštovanje prema ovom nevjerojatnom svemiru. Zbog međusobne povezanosti koju bismo mogli uvidjeti da imamo sa svim bićima. Možemo naći čudo u stvarima koje uzimamo zdravo za gotovo. Upravo sada, gdje možete pronaći čuđenje i strahopoštovanje?

Izvor: zenhabits.net

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci