6 najčešćih vrsta manipulatora

Oni su među nama, hrane se tuđim nesigurnostima i preuzimaju zasluge za tuđa postignuća. Njihove žrtve mogu prolaziti kroz vrlo teška psihološka stanja, a posljedica je loša kvaliteta života, čak i bolest. Prepoznajte ih

Simpatični manipulator

Ta je maska najčešća i ujedno najopasnija jer savršeno prikriva igru manipulatora. On je otvoren, nasmijan i često pažljiv prema vama i drugima. Govori mnogo i bez poteškoća. Obično zauzme poziciju i pronađe svoje mjesto. Mjesto koje je pripadalo vama postaje, naravno, njegovo.

Najčešće trebate puno vremena provesti u društvu manipulatora sa simpatičnom maskom da biste otkrili njegovu igru. Nekima to nikad ne uspije.

Uglavnom je ekstrovertiran, veseo, govori s lakoćom i često previše, na trenutke je pažljiv i ljubazan prema drugima, aktivan i pun života. Može imati dobar ukus, sjajne ideje, biti izvrstan kuhar, domišljat i vješt majstor. Kako zna sjajno isticati svoje vrijednosti, svoju paukovu mrežu mirno plete s konačnim ciljem – i zadnjeg neznanca strpati u „svoj džep“.

Manipulator zavodnik

Manipulator zavodnik obično je i fizički privlačan. On ima ono što nazivamo šarmom. Njegova odjeća, nakit, automobil i stvari kojima je okružen podižu mu vrijednost.  Ima običaj gledati sugovornika direktno u oči. Pri tome može postavljati pitanja koja mogu biti vrlo neugodna. On sam nastoji izbjeći konkretan odgovor na vaša pitanja jer tako zadržava koprenu tajanstvenosti. Od drugih uzima ono što želi, ali ne daje puno više od laskanja. Njegov glavni cilj je svidjeti se drugima i fascinirati ih.

Neodoljivo privlači one koji su osjetljivi na određene naglašene karakteristike njegove osobnosti, a to može biti njegov umiljat glas, tjelesne osobine, ljepota, inteligencija, znanje, njegova izrazita ljubaznost i udvornost. Kad imamo posla s manipulatorom zavodnikom, na umu uvijek treba imati činjenicu da nas fascinacija bilo kime ili bilo čime nikad neće osloboditi, nego će nas, naprotiv, zarobiti i pokoriti.

Manipulator altruist

On će vam sve dati i sve za vas napraviti. Naravno, pod određenim uvjetima koje ćete saznati poslije. Može vas zasipati poklonima, a da to niste tražili. No, ubrzo ćete saznati kako sve što ste dobili ima svoju cijenu i razlog. Ono čime on manipulira jest načelo reciprociteta. Drugim riječima, daje vam ono što niste ni pitali, ni tražili, da bi naknadno dobio ono što on želi. Kako je izrazito „dobar“, teško je takvoj osobi nešto odbiti. Na kraju uvijek traži puno više nego što je dao.

Učeni manipulator

Učeni manipulator na „fin“ način prezire sve koji su ispod njegovog nivoa. Čudi se vašem neznanju o „važnim“ temama u koje su samo malobrojni dobro upućeni. Često govori kao da je sve samo po sebi jasno, a to nije istina, i onda se čudi kako to ne razumijete.

Njegov ton i način govora odaju dojam da posjeduje široko obrazovanje. Možete pomisliti kako je strašno pametan i inteligentan te vas može dovesti u situaciju da vam bude neugodno postavljati dodatna pitanja. Ako ipak to učinite, može se iznenaditi, naljutiti ili još neodređenije govoriti. Ako doista poznaje temu na koju se odnosi pitanje (što nije uvijek slučaj premda se tako predstavlja), sa zadovoljstvom će monopolizirati vrijeme da bi pokazao svoju „učenost“.

Briljirat će ako ima publiku koja ga sluša. Suprotno tome, ako je riječ o nekoj temi koju vi sami dobro poznajete, ubrzo ćete shvatiti da iznosi netočne i neutemeljene podatke. On računa na vaše neznanje, a kako bi dodatno istaknuo svoju pamet, ističe svoje diplome, profesiju, godine i iskustvo.

Stidljivi manipulator

Stidljivog manipulatora teško je prepoznati jer se pojavljuje relativno rijetko. Iza lažne stidljivosti skriva svoje pravo ja. Često je povučen i tih kad se nalazi u skupini. Može vas prosuđivati svojom tišinom ili pogledom. Kad zatražite njegovo mišljenje, uglavnom ga neće dati.

Njegova prisutnost s vremenom može postati naporna i teška. U javnosti djeluje neupadljivo i nesigurno. Manipulirat će tako što će svoje mišljenje ili kritike iznositi putem druge osobe. To može biti bračni partner ili kolega. Na taj se način štiti i ograđuje. Govori da mrzi sukobe, ali ih potiho izaziva dok vi i ne pomišljate kako bi izvor vaših problema mogla biti upravo ta osoba.

Manipulator diktator

Manipulatora diktatora najčešće je lako razotkriti. Obično je vrlo nasilan u provođenju svojih želja i zamisli. Otvoreno kritizira, neugodan je, agresivan i autoritaran. Svoju manipulaciju bazira na strategiji zastrašivanja. Svi ga se boje, pa ga se ne usude dirati. Kad treba vašu pomoć, u stanju je laskati i povlađivati vam.

Naučio je dobiti ono što želi i od toga ne odustaje. Ljudi ga najčešće opisuju kao neugodnu osobu s kojim je teško izaći na kraj, a još teže zajednički živjeti. Ljubazni pozdravi poput Dobar dan! ili Kako ste? za njega su gubitak vremena jer mu ne  donose konkretne koristi, a jednako rijetko će pristojno zahvaliti ili nekoga ljubazno zamoliti.

20 znakova po kojima ćete prepoznati manipulatora

Kako se zaštititi od manipulatora?

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci