5 savjeta za produbljavanje bliskosti u komunikaciji

U svrhu očuvanja onih staromodnih i dragocjenih vrijednosti koje su svakomu od nas potrebne, evo nekoliko savjeta koji će osvježiti vašu komunikaciju i pomoći vam da se barem malo osjetite bliži sebi i bliskim ljudima

Umijeće komunikacije: Približite se ponovno sebi i dragim ljudima

1) Sačuvajte dio sebe od društvenih mreža. Na primjer, možda je dobra ideja da barem fotografije s ljetovanja sljedeći put izradite i pokažete samo obitelji i prijateljima uz kavu, a ne da ih objavljujete na društvenim mrežama.

2) Izbjegavajte duge monologe. Osim ako niste komičar ili nobelovac, vjerojatno nitko ne voli i ne priželjkuje slušati vaša beskonačna izlaganja. Pokušajte izreći ono što je bitno onako kako biste voljeli da sličnu situaciju i vama netko ispriča i onoliko koliko biste i sami bili spremni saslušati.

3) Više postavljajte pitanja. Često u razgovoru zanemarimo sugovornika i samo mi iznosimo svoje mišljenje i iskustva. Pokušajte s vremena na vrijeme ponešto pitati onoga s kim pričate da ne bi zaspao tijekom razgovora i kako bi se i on osjetio važnim u komunikacijskoj situaciji.

4) Slušajte što drugi govore. Ako ste samo došli reći što imate i do kraja samo simulirati dijalog, a zapravo vodite zamaskirani monolog, onda vam sugovornik i nije potreban. Potrudite se čuti onoga s kim razgovarate i dopustite da njegovo mišljenje i zapažanje utječu na tijek razgovora i vaše zaključke.

5) Osmijeh je zdraviji nego grafički prikaz smješka. Poznato je i točno da smijeh produljuje život, a gledanje u ekran šteti vidu. Stoga, prije nego što nekome pošaljete smješka dok zurite u ekran s neutralnim izrazom lica, razmislite o tome koliko bi ljepše bilo da se sretnete s tom osobom i uživo razmijenite poneku toplu riječ.

Sigurni smo da ćete, prihvaćajući neke od ovih savjeta, sačuvati svoj mali svijet i dati mu mnogo više važnosti. Samim time, vjerujemo da ćete se, razgovor po razgovor, priču po priču, fotografiju po fotografiju, osjećati bliži sebi i svojoj pravoj okolini.

Uroš Ristanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci