5 osobina dobrog vođe

Osviješteni menadžment podrazumijeva da imamo lidere koji su dobri vođe, kao i zaposlenike koji s lakoćom izvršavaju zadatke jer su lideri svjesni njihovih sposobnosti. Ne delegiraju im ni previše, ni premalo, pa zadatak i posao postaju igra u kojoj svi žele pobijediti. Motivacija je veoma važna. Svi se osjećaju kao dio tima koji pobjeđuje, a najvažnije je da na taj način ispunjavaju svoje vrijednosti i svrhu. Osobine koje trebaju imati osviješteni menadžeri su:

Metakognicija
Dobri menadžeri sposobni su u krucijalnim trenucima jednostavno promatrati što osjećaju i misle. To je kao da izađu iz brzog vlaka i uđu u sporiji, u kojem imaju vremena i bez napetosti promatraju što se događa. Tako prestaju biti na svojevrsnom autopilotu i izbjegavaju impulzivne reakcije koje mogu biti pogubne za posao.

Dopuštanje
Menadžeri moraju dopustiti da slučaj/zadatak koji je pred njima bude baš to – samo zadatak. Trebaju znati pristupiti iskustvu s otvorenošću i dobrotom, ponajprije prema sebi, ali i prema ostalim zaposlenima. Ovo nikako ne znači da moraju biti pasivni ili slabi, nego samo usmjeriti pozornost na ono što se događa u svakom trenutku, ali bez kažnjavanja i kritiziranja jer to oduzima moć i snagu.
 
Radoznalost
Lideri trebaju biti u skladu s onim što im se ovdje i sada događa u umu. Bez te radoznalosti, mi jesmo produktivni, ali po koju cijenu i pod kojim uvjetima?! Ne postižemo svoj maksimum, a doma dolazimo iscrpljeni i prazni. Usmjerena pozornost pruža nam punoću iskustva.

Smirenost
Mnoga stručna istraživanja pokazala su da mindfulness tehnika smanjuje stres, pa menadžeri dobivaju šansu reagirati iz pozicije smirenosti.

Autentičnost
Najveći dobitak je autentično liderstvo. Masovna proizvodnja dovela je i do masovne proizvodnje kadrova. Danas, osim što svi fizički sliče jedni na druge, menadžeri često i vode timove na sličan način. Dakle, tehnikom usmjerene pozornosti prestaju biti samo dio stroja, ali i počinju živjeti, a poslije i voditi organizaciju u skladu sa sobom. Poznajući svoje vještine, ali i karakter, osvješćuju i skidaju svoju masku jer shvaćaju da upravo njihova autentičnost daje doprinos timu. One resurse koje su koristili kako bi se zamaskirali sada koriste za podržavanje svojih zaposlenih.

Pročitajte i:

Kakvi trebaju biti šefovi novog doba?

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci