5 koraka koji vas svaki dan vraćaju sebi

Nerijetko se događa da u svakodnevnoj rutini samo jurimo kroz život i izgubimo doticaj sa sobom. Uz ovih pet koraka moguće je naći osnaženje u dnevnoj rutini i iz nje izvući ono najbolje za nas

"Vaša dnevna rutina na mnoge načine definira tko ste i kamo idete", kaže bioenergetičarka Bolajoko Collins koju osobito zanima "radikalno samoosnaženje". S ovih pet koraka održat ćete samodisciplinu potrebnu za obavljanje zadataka i ostvarenje ciljeva, uz dovoljno "začina" da možete i uživati u procesu umjesto da stvari samo rutinski "odrađujete".

1. Brigu o sebi stavite na prvo mjesto – svaki dan osigurajte nešto vremena da se odmorite i da radite ono što volite. Briga o sebi nije luksuz, nego nužnost – takav stav omogućuje razvijanje zdravijeg pogleda na posao, poboljšavanje njegova svakodnevnog izvođenja te upornost da nastavite gurati dalje. Zapamtite da nema ničega plemenitog u tome da na poslu izgorite.

2. Naučite reći ne – tijekom dana mnogo nam toga može odvlačiti pozornost od onoga što želimo napraviti: neprestano smo bombardirani vijestima, porukama, e-poštom, pozivima, razgovorima… zbog kojih učas protratimo vrijeme umjesto da radimo. Takve smetnje smjesta uklonite! Ugasite TV i/ili radio, rjeđe provjeravajte mailove, isključite zvukove na mobitelu i ne pogledavajte stalno na njega; dok radite, nemojte biti na društvenim mrežama, izbjegavajte ljude koji vas mogu uvući u razgovor – naravno da su kontakti s drugim ljudima važni, ali ne smiju vas ometati u ispunjavanju važnih zadataka. Usto, kada druge ljude naučite da poštuju vaš raspored, još će više poštovati i vas i vaše vrijeme kao i vašu energiju jer tako pokazujete da ste posvećeni onome što radite.

3. Zaboravite savršenstvo – ono je ne samo nemoguće nego i precijenjeno, tvrdi B. Collins. Svaki dan donosi nove izazove i nepredvidljive prepreke, stoga to morate naučiti prihvatiti kao dio života i ne kriviti sebe zbog toga jer nešto niste uspjeli obaviti baš onako kao što ste isplanirali. Osim toga, svaka situacija krije i lekcije iz kojih možete nešto naučiti.

4. Izbjegnite monotoniju i dodajte više duha – ovo uključuje pronalaženje načina da se držite svog zadatka, a istodobno uključite osjećaj novine i uzbuđenja, među ostalim dodavanjem osobnog štiha ili otkvačene note.

5. Upravljajte svojom energijom, ne svojim vremenom – počnite manje razmišljati o upravljanju vremenom, a više o samoodržavanju, savjetuje iscjeliteljica energijom. Naučite osvijestiti kad nemate energiju potrebnu za ispunjavanje svih zadataka sa svoje liste – tada ćete morati napraviti listu prioriteta za taj dan, a ostale zadatke odgoditi za sutradan. Osvijestite i u koje doba dana imate najviše energije pa tada obavljajte teške i zahtjevne zadatke.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci