5 koraka do samodiscipline

Disciplina je ponašanje kojem se možemo naučiti. Samodisciplina zahtijeva dulju praksu i ponavljanje specifičnih navika iz dana u dan. Da biste poboljšali ili uveli disciplinu u svoj život, isprobajte ovih pet iskušanih metoda psihologa Luke Škrinjarića, specijalista za mentalnu pripremu, iz zagrebačke tvrtke Mentalni trening. Njegovi će vam savjeti pomoći da stvorite dobre navike, prekinete one loše i steknete bolju kontrolu u životu

Samodisciplina: supermoć za uspjeh i sreću

1. SAZNAJTE ZAŠTO! Što god počnete raditi ili ostvarivati, prvo pokušajte odgovoriti na pitanje: Zašto mi je to važno? Ako znamo zašto nešto želimo ostvariti, lakše se možemo nositi s bilo kojim „kako“ koji će nam se sigurno naći na putu. Jedna izreka kaže da je najbolje oružje koje čovjek može nositi u rat je razlog „zašto“. Ako ne nađete odmah odgovor na ovo pitanje, nemojte se brinuti - napravite drugi korak, a odgovor ćete pronaći na putu.

2. ZAPIŠITE SVOJ CILJ. Ono što želite postići obavezno zapišite jer time mu dajete važnost i postiže se veća predanost cilju, nasuprot situaciji kad je cilj samo u mislima. Svaki cilj nam nešto donosi i nešto odnosi. Budite realni u toj procjeni i precizno, što detaljnije opišite što želite postići.

3. RAZLOMITE SVOJ CILJ. Koliko god on bio velik i u startu se činio nedostižnim, svaki cilj je ostvariv ako ga razlomite na etape i male korake. Nemojte previše vremena razmišljati o ishodu, npr. pitajući se: „Hoću li to na kraju uspjeti ostvariti?“ Umjesto toga, fokusirajte se na svaki trenutni korak. Prije nekog vremena pročitao sam članak o čovjeku koji je s lakoćom uspio pročitati 43 knjige u godinu dana. On nije ni profesor ni knjižničar. Razlomio je svoj cilj i svaki dan je pročitao u prosjeku 25 stranica. Želja, cilj i razlog zašto nešto činimo daju nam početnu energiju da krenemo, ali osmišljeni koraci do njegova ostvarenja pružaju konkretan plan kako ga i ispuniti.

4. NAĐITE SVOJU RUTINU I PRIDRŽAVAJTE JE SE. Ako vam prvotna rutina ne odgovara, budite fleksibilni i mijenjajte je. Ovo je proces i ne morate pogoditi od prve. Držite se rutine koju ste pronašli i koja vam odgovara, sve dok ne postane navika, dio vas. Neka istraživanja kažu da je potreban samo 21 dan u kontinuitetu kako bi određena aktivnost postala rutinska navika.

5. NAGRADITE SEBE ZA IZVRŠENE KORAKE. Nagrada može biti bilo kakva sitnica kojom ćete povremeno obilježavati svoje male pobjede. Gotovo je sigurno da ćete posustati na tom putu jer ljudsko ste biće, ali ne budite prestrogi prema sebi. U tim se situacijama sjetite svog „zašto“ - Zašto ovo radim, zašto mi je ovo važno? Vjerojatno ste dosad dobili odgovor na ovo pitanje.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci