5 jesenskih odluka koje nam pomažu prihvatiti promjene

Smjena godišnjih doba redovito poziva na sagledavanje života i uvođenje nekih promjena, stoga je jesensko doba prilika za početak "nove školske godine" u kojoj ćemo učiti o prihvaćanju promjenjivosti našeg svijeta i vježbati prilagodljivost

"Čini se kako mi jesen šalje neodoljiv poziv na nešto novo i drukčije, u zraku je 'onaj osjećaj', zamjetan i u duhu i tijelu… Miris promjene", opisuje blogerica Jennifer Kurdyla. Ona predlaže neke jesenske odluke koje će nam pomoći prihvatiti promjenjivost našeg svijeta potičući nas na neprestano kretanje i prilagođavanje.

1. Stvorite ritual ili naviku – spoznaja da će se neke stvari dogoditi svaki dan djeluje pomalo umirujuće u svakodnevnoj nepredvidljivosti. Tako se usto smanjuje broj odluka koje svakodnevno treba donijeti, a time i stres. Zato nađite stvar ili dvije koje možete učiniti svaki dan ove jeseni, bilo da je to nešto jednostavno poput jutarnje šalice čaja ili šetnje poslije ručka. Neka to bude nešto što je teško poremetiti kako bi uspjeh bio vjerojatniji. Tome malom ritualu moći ćete se radovati kao nečemu u svom danu za što znate da možete kontrolirati.

2. Potom svom ritualu svaki dan dodajte nešto novo – pitate li se zašto razbijati netom stvorenu rutinu, odgovor glasi: da bismo potpuno prihvatili naš nepredvidljiv svijet, moramo vježbati prilagodljivost i prihvaćanje novina. Ne zahtijeva se ništa drastično: to može biti nešto jednostavno poput odabira druge vrste čaja svaki dan.

3. Odlučite se za promjenu – ova je namjera dugotrajnija: tijekom mjeseci koji vode do zime odlučite uvesti kakvu veću promjenu, bilo unutarnju, bilo vezanu uz svoju interakciju s ljudima oko sebe. Ili pak možete jednostavno pospremiti ormare i riješiti se ne samo suvišnih stvari nego i stare navike natrpavanja koječega. Ili napraviti plan ostvarenja nekog projekta vezanog uz posao ili nečega što vas jednostavno veseli. Promjena je nešto neizbježno, stoga kad se ona dogodi s namjerom, to daje osjećaj da ipak imamo neku kontrolu u sveopćoj promjenljivosti.

4. Uspostavite ravnotežu i staloženost u umu i tijelu – jesen počinje ravnodnevnicom, balansom svjetla i tame; to je i prilika da sličnu ravnotežu energija nađemo u sebi i uspostavimo u svakodnevnom životu, primjerice uravnoteženom prehranom, uravnoteživanjem posla i života izvan njega ili pak prakticiranjem naizmjeničnog disanja, nadi shodhane, koje uravnotežuje um te mušku i žensku energiju u lijevoj i desnoj strani tijela.

5. Prihvatite povlačenje i uživajte u udobnosti – počinje doba povlačenja, hibernacije, okretanja sebi, punjenja baterija ispražnjenih u zaposlenosti i živosti proljeća i ljeta. Preporučljive su mirnije, manje intenzivne aktivnosti, te svakako pronalaženje vremena samo za sebe. To ne znači da ćete postati asocijalni – radije se zamislite kao lukovicu tulipana zakopanu duboko u zemlji koja se sprema na proljeće pojaviti još ljepša i u punom sjaju.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci