4 rješenja za odgađanje i odugovlačenje

Tako je dobar osjećaj kad nešto obavimo! A katkad je tako teško početi... Kako prevladati sklonost odgađanju, jedna je od tema kojoj se Leo Babuta, autor čitanog bloga Zen Habits poznat po promicanju minimalističkog pristupa životu, redovito vraća – jer i samom mu se događa da "odugovlači nešto više no što je normalno". Evo njegova četiri protulijeka za odgađanje

Uzroci mogu biti različiti: problemi sa spavanjem, previše obveza – kako poslovnih, tako i obiteljskih, strahovi zbog nadolazećih velikih promjena u životu... Babauta smatra da se zbog odugovlačenja ne trebamo osjećati loše, ali i da treba naći protulijek jer ono obično upozorava da ne radimo nešto što doživljavamo besmislenim.

Prvi je protulijek briga o sebi – upitajte se odugovlačite li s nečim jednostavno zato što ste umorni: niste se dovoljno odmorili ili ste jako puno radili. Rješenje je jednostavno: usporite, dobro se naspavajte, isključite elektroničke uređaje, čitajte knjigu, otiđite u laganu šetnju – ne vježbe radi, nego da provjetrite glavu, lagano vježbajte jogu... Neko se vrijeme isključite iz svega, po mogućnosti meditirajte, razmišljajte, nađite mir i tišinu. Kad se osvježite (a to možete postići i 20-minutnim drijemanjem i kratkom meditacijom), ponovno ćete se moći usredotočiti na ono što želite učiniti.

Drugi je protulijek da nekome koga poštujete obećate da ćete nešto učiniti – tako ćete eliminirati želju da izbjegnete taj zadatak jer će to biti zavjet koji ćete željeti održati. Babauta savjetuje da to bude nešto prilično maleno, što ćete lako obaviti pa će vam biti lakše početi i ispuniti obećanje.

Treći je protulijek protiv otezanja doskočiti sitnim stvarima koje nam neprestano odvlače pozornost kao što su gledanje poruka, odgovaranje na mailove, zavirivanje na Facebook kako bismo vidjeli koliko je lajkova dobio naš post... Problem je što kad počnemo raditi pa odlučimo "samo nabrzaka nešto pogledati", jedna stvar obično vodi drugoj i tako dalje – dok nam dan jednostavno ne preleti a da nismo ništa obavili. "Stoga je najmanji prvi korak stvoriti prostor", kaže Babauta i savjetuje da doslovno isključimo internet ili odemo negdje gdje nemamo pristup njemu: tako ćemo se mnogo bolje usredotočiti na ono što moramo napraviti – jer nećemo imati što drugo raditi.

Završni protulijek možda je i najvažniji: promijeniti svoj pogled na ono što moramo obaviti. "Kad o svom poslu mislimo kao o nečemu golemom i teškom, stresnom i preplavljujućem ili pak ispunjeni strahom... teško je ne odugovlačiti", kaže Babauta. Gledamo li na njega drukčije, kao nešto što volimo, što ćemo obaviti s radošću, nećemo s tim otezati. Trik je naći radost u aktivnosti, cijeniti duboku moć onoga što činite te potpuno uroniti u to, savjetuje Babauta, umjesto da to doživljavate kao težak zadatak koji morate nekako "odvaliti". 

Izvor: http://leobabauta.com/

 

 

Patricia Lucija Tomasović

Ostali članci