3 savjeta za vrijeme životnih promjena (i kriza)

Osviještena plovidba burnim vodama promjene izazove pretvara u velike životne darove

Prijelazna su razdoblja izazovna jer nerijetko donose remećenje dotadašnjeg načina života i osjećaj dezorijentiranosti. No osviještena navigacija tom fazom nudi mogućnosti da se izazovi pretvore u velike, temeljne životne darove, kaže Paula Eder, life coach s 35-godišnjim iskustvom iz New Hampshirea u SAD-u. Zbog toga je toliko važno, ističe ona, najviše moguće biti svjestan svojih osjećaja i potreba dok prolazite kroz životne promjene. A tu nije riječ samo o onim doista velikim promjenama – svaka je promjena izazov za osobni osjećaj ravnoteže. No kad smo prisutni i osviješteni tijekom promjena, one nude priliku za osobni rast i uvid koji nas obogaćuje. To je lakše postići uz ova tri savjeta:

1. Nemojte pretpostavljati da potpuno razumijete promjenu u životu, čak i ako ste o tome već čitali ili čuli

Ako prolazite uobičajenu promjenu kao što je rođenje djeteta ili selidba, ključno je znati da ćete je proći na vlastiti, jedinstven način. Osvijestite svoje potrebe, razmotrite kako reagirate na stres i izazove te sve to imajte na umu kad, suočeni s promjenom, radite planove.

2. Definirajte svoje prijelazno razdoblje iz svoje perspektive

Ovdje ćete ići malo dublje: odvojite svaki dan 10 do 15 minuta kako biste opisali svoju reakciju na promjenu usred koje se nalazite. Počnite tako što ćete zapisati ključne riječi i fraze koje opisuju što doživljavate psihički i emocionalno. Kako nastavljate kroz životnu promjenu, promislite o tome što ste opisali. Modificirajte to u skladu s time kako vaše razumijevanje raste i produbljuje se.

3. Zapamtite da vaše životno iskustvo utječe i vaše najbliže

Iako je vaše iskustvo životne promjene jedinstveno, vaša reakcija na nju neizbježno dotiče druge ljude. Zato budite svjesni toga što doživljava vaša obitelj, prijatelji i kolege dok preslagujete prioritete i udovoljavate novim zahtjevima. Budite svjesni utjecaja koji promjena što je prolazite ima na druge ljude. Kad je to prikladno, raspravite o tome s njima. Ljude koji su vam najbliži uključite u donošenje odluka koje će utjecati i na njih.

Uza sve navedeno, važno je i razumijevanje i prihvaćanje koje ćete imati za same sebe jer će vam se ponašanje mijenjati na neočekivane načine: zapamtite da u životne promjene obično ulazite bez ikakvog izravnog iskustva kojim biste se vodili pri donošenju odluka. Zato budite strpljivi i osviješteni dok prolazite kroz te novine. Učeći o sebi i drugima tijekom prijelaznog razdoblja, rast ćete na način koji će izgraditi solidnu osnovu za buduće promjene. 

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci