14 filmova koji liječe sva stanja

Koliko vam puta nakon napornog radnog dana dođe da se zavalite na kauč i zaboravite sve probleme uz dobar film? Predsjednik Hrvatskog društva za medicinu stresa, dr. Herman Vukušić preporučuje filmske klasike za svako raspoloženje

herman vukušićHerman VukušićCinematerapija, ili psihoterapija filmom, relativno je nova pojava u psihijatrijskim i psihološkim krugovima, a riječ je o tretmanu koji putem filmova, odnosno poruka koje oni odašilju, utječe na emocije pacijenta ili ga potiče na reflektivno razmišljanje o vlastitu životu i problemima.

S obzirom na sve veću popularnost ove terapijske metode, za čitatelje Sense odabrao sam nekoliko filmova koji ljude mogu motivirati, ohrabriti, razvedriti ili ih osnažiti da se suoče s teškim životnim situacijama.

Divan život

(1946.), rež. F. Capra
Klasik Franka Capre koji obično gledamo za Božić uistinu je svevremena i uvijek aktualna priča o smislu života te o tome koliko život pojedinca može utjecati na živote drugih ljudi. Moram priznati da, bez obzira na to koliko puta gledao ovaj film, na kraju, kad mala Zuzu na zvuk zvonca s božićnog drvca kaže kako je jedan anđeo upravo dobio krila, uvijek pustim suzu.

Let iznad kukavičjeg gnijezda

(1975.), rež. M. Forman
Nagrađen Oscarom za najbolji film te rađen po istoimenu bestseleru Kena Casyja, simbolizira borbu pojedinca sa sustavom i postavlja pitanje prilagođenosti svakoga od nas okolini u kojoj živimo. Zadnja sekvenca, u kojoj Poglavica razbija rešetke na prozoru umobolnice, spada u antologijske scene moderne kinematografije.

Miris žene

(1992.), rež. M. Brest
Prvi Oscar u karijeri Ala Pacina za ulogu slijepog vijetnamskog veterana Franka Sladea, koji unajmi studenta (glumi ga Chris O’Donell) da ga prati tijekom vikend izleta u New Yorku. Ono što mladi student ne zna je da pukovnik Slade ustvari planira počiniti samoubojstvo, a ujedno se i sam nalazi pred izgonom s fakulteta zbog spaćke koju su počinili drugi studenti koje on ne želi okriviti. Izvrstan film iz kojeg izdvajam dvije scene: tango Ala Pacina s anonimnom djevojkom (Gabrielle Anwar) u restoranu te njegovo obraćanje studentskom zboru na kraju filma.

Ledena staza

(1993.), rež. J. Turteltaub
Temeljen na uistinu nevjerojatnoj istinitoj priči o jamaikanskoj bob reprezentaciji na zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju, ovaj mali, slatki film pravi je pokretač pozitivnih emocija. S porukom da svaki poraz i nije poraz, ovaj je film godinama bio na vrhu top ljestvice filmova koje sam prikazivao svojim pacijentima.

Zašto ste me osudili na život?

(1981.), rež. J. Badham
Film koji govori o teškoj temi, eutanaziji i pravu na život paraliziranog umjetnika (igra ga Richard Drayfuss), nije za subotnju razbibrigu, ali je prikladan za teške životne trenutke kao ilustracija onoga što je Viktor Frankl nazvao „vrijednostima stava“: nisu toliko bitne životne nedaće koje su te snašle, već kako si se ti postavio spram njih.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci