Ulja za njegu osjetljive kože

Biljna bazna ulja najčišći su, najmirisniji i najnježniji dijelovi voća i cvijeća. Te hranjive tekućine bogate vitaminima i zdravim masnim kiselinama vjerojatno su najstariji, ali i najprirodniji način njege kože

Ne trebate biti vješt aromaterapeut da biste ih koristili, jer bazna ulja ne služe samo kao „nosači“ za eterična ulja. Za razliku od esencijalnih kapi, bazna ulja mogu se nanositi direktno na kožu iz bočice, sama ili pomiješana s nekim drugim baznim uljem. Kako bi što dulje trajala, rijetka, dragocjena i skuplja ulja kao što su ulje od sjemenki maline ili ulje noćurka možete pomiješati s uobičajenijim baznim uljem kao što su bademovo ili jojobino ulje, i to u omjeru 10-20 ml naspram 80-90 ml klasičnog ulja.

šipakULJE DIVLJE RUŽE (ŠIPKA)

Za ljepotu
Ovo svestrano ulje iznimno je vrijedno za regeneraciju suhe i osjetljive kože. Istraživanja u Južnoj Americi pokazala su da je veoma djelotvorno za zacjeljivanje ožiljaka od akni, opeklina od sunčanja ili operativnih zahvata te strija. Korisno je i za tretiranje suhih ekcema, hiperpigmentirane, naborane suhe kože jer povećava proizvodnju elastina i kolagena te hidratizira. Pogodno je i za njegu mlađe kože s prvim borama, ali nije preporučljivo za masnu i aknama sklonu kožu. U mješavini s drugim baznim uljima preporučljivo ga je koristiti u udjelu od 10 do 20 posto.
Za zdravlje
Regulira razinu kolesterola u krvi i krvni tlak te ublažuje tegobe povezane s PMS-om i menopauzom.

malinaULJE SJEMENKI MALINE

Za ljepotu
Idealno ulje za ljetne mjesece jer sadržava zaštitni faktor, dok je zimi nezaobilazno u njezi zahtjevnije kože. Na plaži se može koristiti kao blagi prirodni zaštitni faktor ili kao dodatak u pripravcima za sunčanje. Prilikom sunčanja najbolje ga je miješati s karite maslacem, u omjeru pola-pola, jer maslac također sadržava zaštitni faktor, a tijekom hladnog razdoblja nahraniti će i hidratizirati vrlo suhu i zrelu kožu te onu sklonu crvenilu. Pogodno je za tretiranje strija, ekcema, dermatitisa i drugih upalnih stanja. Može se dodati i u pakunge za suhu i prorijeđenu kosu jer hrani vlasište, a kosi daje mekoću.
Za zdravlje
Ekstrakt sjemenki ovog šumskog voća pomaže u zaštiti organizma od virusa.

baobabULJE BAOBABA

Za ljepotu
Ulje se dobiva iz sjemenki plodova baobaba koje je bogato vitaminima A i C. Lagane je teksture pa je pogodno za sve tipove kože, a posebice za zrelu zbog linolne kiseline koja joj pomaže u očuvanju napetosti. Može se koristiti i za njegu tijela, primjerice za prevenciju strija te za ublaživanje ožiljaka. Posegnite za njime i ako na licu imate crvenilo ili rosaceu jer umiruje i vlaži. Njegujte njime suhu i kovrčavu kosu dodajući nekoliko kapi svojem uobičajenom regeneratoru. Dodati ga možete i u kupku ili nakon kupanja još vlažno tijelo premazati s nekoliko kapljica tog cijenjenog ulja.
Za zdravlje
Kao izvor omega-3, 6 i 9 masnih kiselina, pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i artritisa, pomaže kod nadutosti i ublažuje bolove povezane s PMS-om.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci