Produljite ljetovanje

Vrućine ne posustaju, ako imate priliku, skoknite još koji vikend na more, ako ne, spas potražite u našim receptima

Morska voda direktno ulazi u organizam unoseći u njega vitamine i minerale poput kalcija i željeza. Alge su također bogate mineralima pa čiste, njeguju i učvršćuju kožu. To objašnjava zašto ljetovanje na moru toliko relaksira i blagotvorno djeluje na kožu. Ako niste te sreće da još malo možete pobjeći na more, osvježavajte se termalnim vodama i našim receptima.

Metvica, zeleni čaj, aloe vera, limun ili zelena jabuka samo su neki od sastojaka u kozmetici koji hlade i umiruju te pružaju vitalnost i vraćaju izgubljenu elastičnost. Enzimi iz voća pomažu ukloniti odumrle stanice, a biljni sastojci umiruju, hlade i hidratiziraju iritiranu kožu nakon sunčanja.
Pojedini sastojci poput ekstrakta aloe vere, koja s bogatim sadržajem vode umiruje kožu, ili metvice koja hladi, preporučljiviji su ljeti jer pomažu da zadržite svježinu tijekom sparnog dana.

Uz kozmetičke proizvode, koristan obred za osvježenje su kupke i tuširanje. Tuširanjem se razbuđuju sva osjetila i potiče cirkulacija, a samim time i protok energije. Pet minuta naizmjenično se tuširajte mlakom i hladnom vodom, no ne i ledenom jer ona osvježava samo nakratko.

Umirujuće ulje

Za jednostvnu osvježavajuću kupku u mlaku vodu dodajte prema želji 5-10 kapi eteričnih ulja limuna, ružmarina, metvice ili naranče. Nakon 15-minutnog opuštanja u kadi, kožu nahranite umirujućim uljem kućne pripreme koje hladi nakon sunčanja. U staklenoj posudi pomiješajte 5 kapi eteričnog ulja ruže, 5 kapi kamilice te po 3 čajne žlice ulja od sjemenki grožđa, maslinovog ulja i ulja od pšeničnih klica. Nježno umasirajte na cijelo tijelo.

Metvica za sve

Za osvježenje lica i tijela možete upotrijebiti i hidrolat ili prirodnu cvjetnu vodicu paprene metvice koja djeluje protuupalno, rashlađujuće, a pomaže i kod opeklina, ugriza komaraca i insekata te alergijskih reakcija kože.

Hladna kupka

Na stopalima su smještene refleksne zone za sve organe pa hlađenje stopala djeluje na cijelo tijelo. Namočite ih u osvježavajuću kupku: u 4 dl hladne vode dodajte 5 kapi eteričnog ulja mente, 5 kapi ružmarina i 10 kapi lavande. Izvrsno je za umorna i natečena stopala. A nakon namakanja noge i stopala namažite hladnim gelom ili sprejem za produljenu svježinu, posebice ako ste skloni otjecanju nogu ili ako vam je cirkulacija slaba.

Limunada za lice

Smiješajte 3 kapi eteričnog ulja limuna i 3 kapi lavande s 3 žličice flaširane ili destilirane vode. Ovaj osvježavajući tonik nanesite i umasirajte na očišćeno lice pamučnom blaznicom, a zatim nanesite hidratantnu kremu.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci