Prirodna pedikura

Čvrst i ujedno iznimno osjetljiv dio tijela, naša stopala, zaslužuju da im se maksimalno posvetimo. Za to je najbolji prirodan način, zahtijeva malo
truda, a donosi mnogo užitka

Zbog zatvorene obuće koju nosimo u hladnijim mjesecima, koža na stopalima može postati zadebljana i suha, što se najčešće vidi na petama. Kad je u ljetnim mjesecima izložimo vanjskim utjecajima, bez njege može postati još grublja. No ovaj dio tijela ne trebamo njegovati samo iz estetskih razloga.

Redovita njega stopala najjednostavniji je način da izbjegnemo mnoge probleme poput uraslih noktiju, njihova zadebljanja i mijenjanja boje, otvrdnjivanja okolne kožice pa do ozbiljnih stanja poput raspucane kože i gljivičnih infekcija.

Sve što je potrebno za prirodnu pedikuru jest posuda s dovoljno tople vode, u koju ćete uroniti stopala, dobre škarice za rezanje noktiju, nekoliko prirodnih pilinga koji će ukloniti mrtve stanice i potaknuti cirkulaciju te kamen plovučac, koji je dovoljno grub da skine ono što je višak, poput natisaka i zadebljanja, a opet dovoljno nježan da ne ošteti kožu.  

Za dodatnu njegu možete upotrijebiti i oštrije rašpe za stopala ili, pak, grublji ručnik kojim ćete napraviti suhi piling. Nakon uklanjanja viška, potrebno je kožu stopala nahraniti. To ćete najlakše postići mažete li noge prije spavanja maslinovim uljem ili čistim gelom Aloe vere.

Uz to što redovita njega stopala može pružiti ugodu i olakšanje, dokazano je da kupka za stopala smanjuje stres i glavobolju, što pozitivno utječe na cijeli organizam. Kupka se dodatno može obogatiti mirisnim i ljekovitim biljem koje će potaknuti cirkulaciju, smanjiti otečenost ili neugodno znojenje te osvježiti umorna stopala, pogotovo nakon dugog stajanja ili naporne fizičke aktivnosti.

Hladni piling

šaka morske soli
3 žlice avokadova ulja
3 žlice maslinova ulja
5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
5 kapi eteričnog ulja paprene metvice
Pomiješajte sve sastojke, nanesite smjesu na grubu kožu stopala, istrljajte laganim kretnjama pa stopala isperite mlakom vodom. Ovaj će piling umiriti umorne noge, lagano ih rashladiti i dezodorirati.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci